Reakcije na oslobađajuću presudu u slučaju Slavka Ćuruvije

Reakcije na oslobađajuću presudu u slučaju Slavka Ćuruvije: Slom sistema i udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji

Reakcije na oslobađajuću presudu u slučaju Slavka Ćuruvije

Danas protesti u Beogradu zbog pravosnažne presude.

foto: Cenzolovka / Slavko Ćuruvija fondacija

Pristižu reakcije međunarodnih organizacija na oslobađajuću presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije koja je objavljena u petak, a jedna od njih je i saopštenje Reportera bez granica (RSF).

Ova organizacija je, kako je navedeno u saopštenju, razočarana ovom presudom Apelacionog suda u Beogradu. Sud je u petak objavio drugostepenu odluku koju je donio u aprilu prošle godine, a kojom je oslobodio okrivljene u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

“Shrvani smo oslobađajućom presudom u slučaju Slavka Ćuruvije. Dvadeset i pet godina nakon njegovog ubistva drugostepena presuda predstavlja težak udarac u borbi protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima na Balkanu. Naše misli su usmjerene na porodicu novinara i kolege u regiji koji rizikuju da osjete neugodan efekat na svoj rad”, izjavio je Pavol Szalai, šef odjela Evropska unija-Balkan u RSF-u.

Dodao je da će RSF nastaviti da se bori dok pravda ne bude zadovoljena u ovom značajnom slučaju za slobodu medija u Srbiji i šire, navodeći između ostalog da ova zemlja ima ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosudnog sistema.

Oslobađajuću presudu Apelacionog suda u Beogradu kojom su oslobođeni okrivljeni Rade Markovića, Milan Radonjića, Ratko Romića i Miroslav Kuraka komentarisala je i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Ona je kazala da Slavko Ćuruvija nije ostvario pravo na pravdu. “Ma koliko bilo teško, borba za pravdu i sloboda medija se mora nastaviti. Solidarišem se s Ćuruvijinom porodicom i svim novinarima”, navela je Mijatović na platformi X.

Oslobađajuća presuda optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije strašan je udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava, istakla je Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ).

“Ovo je potpuni slom sustava koji šalje jasnu poruku da zločin, ubojstvo novinara, ostaje nekažnjeno”, istakla je Sever na X-u.

​Usljed nedostatka neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog djela, Sud nalazi da, kako su saopštili iz Koalicije za slobodu medija i Safejournalist mreže u petak, nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, te je usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe okrivljene.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža su izjavili da ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da riješi slučajeve ubistva novinara. Takođe, navedeno je da se šalje poruka novinarima da ih država neće zaštiti. Istakli su da je ovo bio jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospio do suda i nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. 

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine zbog izvršenja krivičnog djela teško ubistvo Radomir Marković i Milan Radonjić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina, dok su okrivljeni Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, a suđenje je počelo tek u junu 2015. godine. Na pravosnažnu presudu čekalo se skoro devet godina, odnosno donesena je četvrt vijeka nakon počinjenog zločina.

Zbog odluke Apelacionog suda danas će u Beogradu u 14 sati biti održani protesti, javilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Zbog presude suda, fondacija Slavko Ćuruvija i Cenzolovka, portal fokusiran na teme koje se tiču slobode medija, a kojeg je osnovala fondacija Slavko Ćuruvija 2014. godine, zatamnili su svoje stranice i na crne podloge istakli samo godine rođenja i smrti Slavka Ćuruvije te godinu ove presude suda.

Izvor: RSF, NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.