RAK objavio prvu periodičnu publikaciju o pregledu slučajeva iz oblasti emitovanja za 2020. godinu

RAK objavio prvu periodičnu publikaciju o pregledu slučajeva iz oblasti emitovanja za ovu godinu

RAK objavio prvu periodičnu publikaciju o pregledu slučajeva iz oblasti emitovanja za 2020. godinu

Najviše utvrđenih prekršaja odnosilo se na odredbe u vezi zaštite maloljetnika od potencijalno štetnih i neprimjerenih sadržaja.

Foto: Unsplash/Mike Meeks

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je periodičnu publikaciju o pregledu slučajeva iz oblasti emitovanja za period od januara do aprila ove godine u kojoj se navodi da je agencija zaprimila 51 prigovor na 21 programski sadržaj emitovan u programima RTV stanica u BiH. U publikaciji se navodi da je kršenje pravila RAK-a utvrđeno u 13 slučajeva za koje su donesene izvršne mjere, odnosno izrečene novčane kazne, pismena i usmena upozorenja medijima koji su kršili ova pravila.

“Najveći broj utvrđenih kršenja odnosio se na odredbe u vezi zaštite maloljetnika od potencijalno štetnih i neprimjerenih programskih sadržaja, kao i nepoštivanje programskih uslova dozvole te nedostavljanje snimaka i informacija o emitovanom programu”, piše u publikaciji.

Kao primjer slučaja u kojem su prekršene odredbe zaštite maloljetnika navodi se Federalna televizija (FTV) kojoj je zbog emitovanja filma “Zvizdan” RAK izrekao novčanu kaznu u iznosu od tri hiljade KM. RAK je utvrdio da je navedeni film “emitovan bez grafičke oznake u terminu od 17:21 sati, iako po svom sadržaju evidentno podliježe obavezi odgovarajuće kategorizacije, odnosno grafičkog označavanja, kao i obavezi emitovanja u prikladnom terminu u skladu sa izvršenom kategorizacijom, jer sadrži scene koje bi mogle ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika, pri čemu prateći estetski efekti, intenzitet i realističnost prikaza nasilnih scena, te ukupna atmosfera filma mogu dodatno izazvati uznemirenost ili osjećaj straha, naročito kod maloljetnika”.

Odredbe koje se tiču zaštite maloljetnika prekršila je i Televizija 101- NTV 101 iz Prijedora kojoj je izrečena novčana kazna u iznosu od dvije hiljade KM, dok je zbog kršenja istih odredbi RAK izdao pismeno upozoreno OSM televiziji. Zbog drugih kršenja pravila odredbi RAK-a, poput prava na odgovor, pravila pravičnosti i nepristrasnosti, novčano su kažnjene i Televizija Zenica, ATV i Posavina TV. Pored slučajeva u kojima su izrečene mjere, u publikaciji su predstavljeni i oni slučajevi u kojima nije utvrđeno kršenje pravila.

U publikaciji RAK-a se navodi da se značajan broj prigovora odnosio i na situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, te da u ovom slučaju nisu utvrđeni slučajevi kršenja odredbi agencije, ali da je u nekim slučajevima primjećeno “da stanice nisu u potpunosti primijenile standarde koje nalažu postulati profesionalnog i etičkog novinarstva, zalazeći u domen senzacionalizma i rizikujući širenje dezinformacija”.

Iz agencije navode da je cilj objavljivanja ove publikacije da se javnosti ukaže na koji način RAK sprovodi regulatorne mjere, kao i da nosiocima dozvola ove agencije navedenim primjerima ukaže na profesionalnu primjenu svojih pravila i propisa. Iz RAK-a su ukazali i na nezaobilaznu ulogu građana jer agencija, između ostalog, i na osnovu njihovih prigovora pokreće postupke ispitivanja mogućih kršenja pravila koja se odnose na emitovani sadržaj.

Kompletna publikacije dostupna je ovdje.

Izvor: RAK 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.