RAK poziva televizijske stanice da prilagode sadržaj osobama s oštećenjem sluha

RAK poziva televizijske stanice da prilagode sadržaj osobama s oštećenjem sluha

RAK poziva televizijske stanice da prilagode sadržaj osobama s oštećenjem sluha

Foto: Unsplash

Regulatorna agencija za komunikacije pozvala je sve televizijske stanice u Bosni i Hercegovini da povodom novonastale situacije zbog pandemije korona virusa informacije objavljuju u formatu pristupačnom osobama s oštećenjem sluha.

"S obzirom na posebnu ulogu koju televizijske stanice imaju u smislu odgovornog informisanja javnosti u vanrednim situacijama, odnosno u stanju prirodne ili druge nesreće, neupitna je važnost da informacije koje se emituju budu dostupne i ranjivim kategorijama stanovništva, koje su trenutno, više od ostalih, izložene dezinformacijama koje mogu dovesti do širenja straha, panike i uznemirenosti", navodi se u saopćenju Regulatorne agencije za komunikacije uz podsjećanje da u BiH živi 70.000 osoba s oštećenjem sluha.

RAK je direktan poziv uputio posebno javnim RTV servisima, pozivajući se na poštivanje obaveza iz Zakona o radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine da "…bez odlaganja i naplate emituju obavještenja organa vlasti čije je objavljivanje hitno, kao što su obavještenja o opasnosti po život i zdravlje, o ugrožavanju imovine, bezbjednosti i javnog reda i mira…", te ih je pozvao da informativne emisije u udarnom terminu emituju u formatu pristupačnom osobama s oštećenjem sluha, tako što će osigurati tumačenje na znakovni jezik na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Izvor: Diskriminacija.ba, RAK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.