CCDH: Facebook nije označio većinu sadržaja koji promoviše teorije zavjere o biolaboratorijama

CCDH: Facebook nije označio većinu sadržaja koji promoviše teorije zavjere o biolaboratorijama

CCDH: Facebook nije označio većinu sadržaja koji promoviše teorije zavjere o biolaboratorijama

Teorija o biološkom oružju počela je da se širi mrežama od početka ruske invazije na Ukrajinu i to na QAnon platformi, da bi se kasnije proširila do većih i poznatijih platformi.
 
foto: Timothy Hales Bennett on Unsplash
 
Kompanija Facebook nije označila 80 posto članaka koji promovišu teoriju zavjere da Sjedinjene Američke Države finansiraju upotrebu biološkog oružja u Ukrajini na svojoj platformi, navodi se u studiji koju je u petak objavila britanska neprofitna organizacija Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH).
 
Ova organizacija koja se bavi istraživanjem dezinformacija proučavala je objave na društvenoj mreži Facebook u periodu od 24. februara do 14. marta u kojima su dijeljeni članci koji sadrže navode o biološkom oružju. Prema istraživanju CCDH, utvrđeno je da Facebook u 80 posto slučajeva nije označio te objave kao “sadržaj kome nedostaje kontekst”, ili sadržaje koji sadrže “djelimično lažne informacije” ili pak “lažne informacije” te su iz CCDH-a pozvali kompaniju Meta koja je vlasnik Facebooka da temeljitije provede te svoje oznake.
 
“Ako naši istraživači mogu identifikovati lažne informacije o Ukrajini koje otvoreno kruže na njenoj platformi, Meta je u mogućnosti da učini to isto”, rekao je izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed koji navodi da su u istraživanju otkrili i da se u velikoj većini slučajeva teorijama zavjere “daje slobodan prolaz”.
 
Callum Hood, voditelj istraživanja u CCDH-u tvrdi da dezinformacije o biolaboratorijima koje finansira SAD nisu ciljane prema ruskoj publici, već na publiku šire.
 
“Sav ovaj sadržaj je na engleskom jeziku, a na engleskom je iz razloga što je namijenjen da dopre do zapadnog engleskog govornog područja”, rekao je te naveo da se, prema njegovom mišljenju, tu radi “o informacijskom ratu koji Rusija vodi širom svijeta”.
 
Teorija o biološkom oružju počela je da se širi mrežama od početka ruske invazije na Ukrajinu i to na QAnon platformi koja je poznata po širenju teorija zavjere, da bi se kasnije proširila do većih i poznatijih platformi. Bijela kuća je osudila ovu teoriju, istaknuvši da postoji mogućnost da ju je “proizvela Moskva kako bi opravdala moguću upotrebu hemijskog oružja protiv Ukrajine”.
 
Istraživači CCDH-a koristili su alat platforme za praćenje medija NewsWhip kojim su željeli identifikovati više od 120 članaka koji su imale lažne ili pogrešne tvrdnje o laboratorijama biološkog oružja.
 
“Ruske propagandne kampanje godinama su imale koristi od toga što je Meta zatvarala oči pred dezinformacijama”, rekao je Ahmed. 
 
Glasnogovornik Facebooka Kevin McAlister rekao je da studija CCDH “pogrešno predstavlja razmjer i opseg napora ove kompanije”.
 
“Imamo najsnažniji sistem za provjeru lažnih tvrdnji od bilo koje druge platforme i naši partneri za provjeru činjenica su razotkrili desetine tvrdnji o prevari u vezi sa biološkim oružjem na nekoliko jezika, uključujući ukrajinski, ruski i engleski”, kazao je McAlister.
 
Guardian u svome izvještaju navodi i drugu studiju koju je provela američka neprofitna organizacija i medijska nadzorna grupa Media Matters for America u kojoj stoji da platforma YouTube, ne samo da nije uspjela ukloniti hiljade video zapisa o teoriji biolaboratorija, već je i profitirala na njima putem monetizacije.
 
Izvor: Guardian, iNews

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.