Protesti u Rusiji: 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima

Na protestima u Rusiji zabilježena 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima

Protesti u Rusiji: 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima

Evropska federacija novinara i Savez novinara i medijskih radnika Rusije su uoči protesta pozvali ruske vlasti da novinarima omoguće slobodno izvještavanje s protesta u toj zemlji.

foto: sceenshot Current Time/YouTube

Ruske medijske organizacije, JMWU i RUJ, su zabilježile najmanje 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima koji su u subotu 23. januara izvještavali s protesta koji su u toj zemlji održani zbog hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navalnog, piše Evropska federacija novinara.

Prema podacima OVD Infoa, nezavisne nevladine organizacije koja prati okupljanja, širom Rusije je, privedeno oko 3100 osoba, od čega je više od polovine privedeno u Moskvi, a Evropska federacija novinara piše da je riječ o jednom od najvećih protesta u posljednjih nekoliko godina organizovanih protiv predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

Monitoring JMWU-a je pokazao da su tokom izvještavanja sa protesta koji su organizovani u najmanje 17 gradova širom Rusije novinari hapšeni, ometani ili prisluškivani.

U Sankt Petersbourgu je, prema evidenciji sindikata novinara RUJ, uhapšeno 16 novinara uključujući novinare “Sota Visiona” Petera Ivanova i Anastasije Karpina, novinara “Tardigrada” Andreya Makashova, dopisnika “Mediazona” Davida Frenkela, novinare “Kommersanta” Olega Delimbetova i Marine Tsareve, urednika “TJ-a” Sergeya Zvezda, novinara “47 newsa” Viktora Smirnovs”, kao i novinara “Echo od Moscow” Arseneya Vesnina koji je pretučen.

Prema evidenciji RUJ-a, tokom protesta u Moskvi su povrijeđene dopisnica “Novaya Gazete” Elizaveta Kirpanova i novinarka “Meduze” Kristina Safonov, dok je dopisnik televizije Dozhd Alexei Korostelev uhapšen. JMWU je, kako piše Evropska federacija novinara, izvijestio o tome da je policija palicom razbila kameru dopisnice "Novaya Gazete" Victorije Odissonove, te da je novinar "AvtozakLivea" Nikita Stupin rekao je da je povrijeđen elektro šokom.

Evropska federacija novinara koja je osudila nasilje nad novinarima tokom protesta u Rusiji, kao i Savez novinara i medijskih radnika Rusije- JMWU, su uoči protesta pozvali ruske vlasti da novinarima omoguće slobodno izvještavanje s protesta u toj zemlji.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je rekao da su slučajevi hapšenja i nasilja nad novinarima koje su zabilježile ruske novinske organizacije pokazatelj da se novinari namjerno sprečavaju da izvještavaju s protesta u toj zemlji.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.