Protesti i nezadovoljstvo hrvatske medijske zajednice

Protesti i nezadovoljstvo hrvatske medijske zajednice

Protesti i nezadovoljstvo hrvatske medijske zajednice

Novinari i aktivisti iz Hrvatske iskazali su povodom Svjetskog dana slobode medije svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem medijskih sloboda u toj zemlji.
 
Foto: HND
 
Oko 300 novinara i drugih građana zatražilo je 3. maja ostavku hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića tokom protesta "Sloboda novinarstvu".
 
"Šutnja je Zlat(k)o", "Ministarstvo torture", "Ne damo Istru, Dalmaciju i novinarstvo", "Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu", neki su od transparenata koje su novinari nosili tokom mirne protestne šetnje u Zagrebu.
 
"Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva. Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.
 
Povodom Svjetskog dana slobode medije, nakon protestne šetnje, održana je svečana dodjela novinarskih nagrada HND-a, kao i međunarodna videokonferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica, na kojoj je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
 
Tokom izlaganja hrvatske predsjednice grupa demonstranata iz publike istakli su transparent "Hrvatska vlada ubija medije".
 
"Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti", napisala je Grabar Kitarović na službenoj Facebook stranici.
 
Posljednji protesti samo su jedan u nizu pokušaja hrvatske medijske zajednice da skrene pažnju javnosti na sve češće gušenje medijskih sloboda u toj zemlji.
 
Jedan od posljednjih takvih pritisaka zabilježen je na HRT-u, kada je Hajrudinu Hromadžiću i Katarini Luketić otkazana saradnja na autorskoj emisiji "Okrugli stol ponedjeljkom" koja se emituje na Trećem programu Hrvatskog radija, nakon što je Hromadžić u eter izrekao optužbe za cenzuru unutar HRT-a.