Prošle godine su ubijena 102 palestinska novinara i medijska radnika

Prošla godina je bila najmračnija godina za palestinske novinare

Prošle godine su ubijena 102 palestinska novinara i medijska radnika

Objavljen godišnji izvještaj Palestinskog novinarskog sindikata.
 
foto: PJS / IFJ
 
Broj ubijenih palestinskih novinara i medijskih radnika u Gazi u 2023. godini iznosi 102, pokazao je godišnji izvještaj Palestinskog novinarskog sindikata (PJS), koji prenosi Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Među ubijenim nalazi se 78 novinara i 24 medijska radnika.

U izvještaju se ističe da je 13 novinarki ubijeno. One su bile žrtve bombaških napada na njihove domove, a većina njih su radile kao dopisnice medijskih agencija i web stranica.

Novinari su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja domova i kancelarija novinara ili tokom njihovog rada na terenu.

Osim stravičnog broja poginulih palestinskih novinara u Gazi, u izvještaju se navodi da su 23 novinara povrijeđena u napadima, od kojih je 13 teško povrijeđeno. Osim toga, nekolicini novinara je trenutno potrebna medicinska pomoć koja nije dostupna u Gazi.

Izraelski vojnici su gađali novinare ispaljivanjem suzavaca kako bi ih povrijedili, izazvali gušenje i zastrašili ih, ističe se u izvještaju. 

Izrael je uhapsio 58 palestinska novinara od 7. oktobra na Zapadnoj obali i u Gazi. Hapšenja su uključivala upade u domove novinara, oduzimanje profesionalne opreme i napadanje njih i članova njihovih porodica. Većina uhapšenih novinara i dalje je u pritvoru bez suđenja, navodi IFJ.

Od ranih sati napada Hamasa nestala su dvojica novinara: Nidal Al-Wahidi sa Al-Najah TV stanice i Haitham Abdel Wahed iz agencije Ain Media, navodi se u izvještaju.

Podaci pokazuju i da je 80 medijskih organizacija bilo meta izraelskog bombardovanja, što je dovelo do njihovog potpunog ili djelimičnog uništenja, te da je devet štamparija na Zapadnoj obali napadnuto, a njihov sadržaj je zaplijenjen.

Sindikat je takođe pratio 49 napada i 23 prijetnje izraelskih doseljenika palestinskim novinarima, napominjući da su se neki od incidenata dogodili u prisustvu izraelske vojske.

Međunarodna federacija novinara zajedno sa Palestinskim novinarskim sindikatom osuđuje ubistva i kontinuirane napade na medijske profesionalce, te poziva na nezavisnu istragu ubistava i odgovornost počinilaca.

“Palestinski novinari su dokazali nepokolebljivost u genocidnom ratu koji je pokrenut protiv njih dok su nastavili sa izvještavanjem, vjerujući u važnost njihove poruke u prenošenju istine...”, izjavio je predsjednik PJS-a Nasser Abu Baker.

Rekao je da će PJS nastaviti svoje napore da podrži i zaštiti novinare i da će se obratiti međunarodnom pravosuđu i Međunarodnom krivičnom sudu kako bi palestinskim novinarima osigurao pristup pravdi i da bi počinioci zločina odgovarali za to.

Zamjenik generalnog sekretara IFJ Tim Dawson istakao je da je izvanredan posao koji je PJS obavio na dokumentovanju ubistava i kršenju prava novinara u Pojasu Gaze u tako teškim okolnostima.

“Palestinski novinari u Gazi jedini stoje između istine i potpunog zamračenja medija. Bez njihovog rada, svijet ne bi svjedočio o ovim zločinima. Međunarodni krivični sud mora istražiti zločine nad palestinskim novinarima, od kojih većina vjeruje da su namjerno gađani, i privesti počinitelje pravdi”, istakao je Dawson.

U izvještaju PJS-a objavljena je i lista ubijenih novinara te način njihovog ubistva.

Izvor: IFJ, PJS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.