Promocija istraživanja o medijskoj pismenosti

Promocija istraživanja o medijskoj pismenosti

U prepunoj sali Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, 18.12.2013. održana je promocija knjige "Medijska pismenost u BiH", autorice Lee Tajić.

Foto i video: Internews

„Medijska pismenost u Bosni i Hercegovini“ pripada kategoriji pionirskih istraživačkih napora u BiH, koji na sistematičan način traže odgovore na pitanja: šta je medijska pismenost danas uopće i u Bosni i Hercegovini, te kako unaprijediti nivo medijske pismenosti građana i građanki naše zemlje. Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja za potrebe pisanja magistarskog rada odbranjenog na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Autorica analizira trenutno stanje medijske pismenosti u BiH, te razmatra razvojne potencijale u skladu s definicijama i parametrima razvoja ove oblasti na nivou Evropske unije, gdje se medijskapismenost zagovara kao jedan od osnovnih mehanizama „aktivnog građanskog sudjelovanja u društvenim procesima“. 

O knjizi su govorile profesorica Lejla Turčilo, Jelenka Voćkić-Avdagić, Vesima Čičkušić iz Inspektorat za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Tuzlanskog kantona, te autorica publikacije, Lea Tajić. Promociji je prisustvovao veliki broj zainteresiranih, studenata i stručnjaka iz medijske i pedagoške struke, a autorica je sve prisutne pozvala da postanu "ambasadori medijske pismenosti", koju su svi recenzenti i panelisti ocijenili kao izuzetno važno pitanje današnjeg odgoja, obrazovanja i medijske politike. 

Knjiga "Medijska pismenost u BiH" objavljena je u okviru USAID-ovog Projekta podrške nezavisnim medijima u BiH koji implementira Internews u BiH.