Pritvorena dvojica tadžikistanskih blogera

Pritvorena dvojica tadžikistanskih blogera

Pritvorena dvojica tadžikistanskih blogera

Ako budu proglašeni krivima, blogeri bi mogli dobiti kaznu od dvije do sedam godina zatvora.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Sud u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, odredio je dva mjeseca pritvora nezavisnim blogerima Daleriju Imomaliju i Abdullu Ghurbatiju pod optužbama da su sarađivali sa zabranjenim organizacijama i političkim partijama i za premlaćivanje policajca, javljaju iz Human Rights Watcha, međunarodne nevladine organizacije koja se bavi istraživanjem i zagovaranjem ljudskih prava, te traže njihovo puštanje na slobodu. 
 
Dvojica blogera poznati su po svom kritičkom izvještavanju o državnim institucijama koje objavljuju na Imomalijevom YouTube kanalu. 
 
Zvaničnici tužilaštva u Dušanbeu pritvorili su Imomalija i Gurbatija 15. juna 2022. godine. Imomali je optužen za nezakonito preduzetništvo i lažnu prijavu s predumišljajem, a Ghurbati za napad na policajca, optužba koja bi mogla dovesti do novčane ili kazne do dvije godine zatvora.
 
Tokom sudskog ročišta 18. juna sud je dodao i optužbu za “učestvovanje u aktivnostima zabranjenih političkih partija i organizacija”.
 
Krivična istraga je u toku, a Imomalijev slučaj je kategorizovan kao “tajni”. Ako budu proglašeni krivima, blogeri bi mogli dobiti između dvije i sedam godina zatvora.
 
Imomali i Ghurbati su negirali optužbe i izjasnili se da nisu krivi.
 
Syinat Sultanalieva, istraživačica koja radi za Human Rights Watch, kazala je da su Imomali i Ghurbati na meti zbog svojih profesionalnih aktivnosti, uprkos tome što su zaštićeni zakonima Tadžikistana i međunarodnim obavezama o slobodi izražavanja i slobodi medija. 
 
“Kritikovanje državnih institucija nije zločin, a blogere treba odmah pustiti i povući sve optužbe protiv njih”, istakla je Sultanalieva.
 
Human Rights Watch navodi i da je gradska policija u Dušanbeu 4. juna navodno ispitivala Imomalija, tukla ga, te da su ga kasnije pustili pod uslovom da izbriše neke sadržaje sa svog YouTube kanala.
 
Dodaju i da su još četiri novinara, zaposleni u medijskim kućama Radio Ozodi i Current Time, napadnuta, da im je ukradena oprema i mobilni telefoni, a onda da su i pretučeni. 
 
Tokom prošlog mjeseca privedena su dva novinara Khushom Gulom i Ulfatkhonim Mamadshoeva iz Gorno-Badakhshana, autonomne oblasti gdje su tenzije između lokalnog stanovništva i tadžikistanskih snaga sigurnosti eskalirale tokom niza antivladinih protesta u maju ove godine.
 
Nezavisni medij u Tadžikistanu Asia Plus je objavio da više neće izvještavati o događajima u Khorogu, glavnom gradu autonomne regije, nakon što su dobili upozorenje Ureda glavnog tužioca da bi taj medij mogao biti zatvoren zbog navodnog “jednostranog izvještavanja o protestima”.
 
Tadžikistan ima dugu historiju krivičnog gonjenja novinara i blogera zbog njihovih kritičkih mišljenja, piše Human Rights Watch. Dodaju i da tadžikistanska agencija za telekomunikacije redovno blokira web stranice koje sadrže informacije koje su potencijalno kritične prema vladi. Iz ove nevladine organizacije za ljudska prava podsjećaju i da tamošnje vlasti redovno odbijaju akreditaciju novinarima tadžikistanskog servisa Radija Slobodna Evropa.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.