BH novinari: Hitno istražiti i sankcionirati prijetnje smrću uredniku BHT-a Marku Radoji

BH novinari: Hitno istražiti i sankcionirati prijetnje smrću uredniku BHT-a Marku Radoji

BH novinari: Hitno istražiti i sankcionirati prijetnje smrću uredniku BHT-a Marku Radoji

Još nije razjašnjen ni napad na Radoju od juna 2018. godine.

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji smrću Marku Radoji, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa BHT-a, te zahtijeva hitnu istragu i sankcioniranje tog krivičnog djela. Pismo sa brutalnim prijetnjama upućeno je Radoji iz Chicaga (USA), od osobe koja sebe imenuje „vojvodom Trivom“ sa zahtjevom da se Svjetlana Topalić, bivša urednica DESK-a u BHT-u, vrati na tu uredničku poziciju, . 

"Prijetnje smrću smatramo nedopustivim, one direktno ugrožavaju sigurnost i život urednika Radoje, zbog čega Federalna uprava policije mora najozbiljnije istražiti odakle dolaze prijetnje i ko stoji iza njih. Ultimativno zahtijevamo efikasnije djelovanje policije i, kasnije, pravosudnih institucija, budući da su javno odogovorni i zakonom obavezani na zaštitu sigurnosti i života svih građana, uključujući i novinare i urednike", poručili su iz BH novinara.

Nadležne policijske strukture i tužiteljstva sporo, nedovoljno temeljito i neefikasno vode istrage u slučajevima napada na novinare, čime indirektno jačaju javnu percepciju poželjnosti i nekažnjivosti nasilja nad medijskim profesionalcima, jednako u stvarnom životu kao i putem interneta, kažu u saopštenju i dodaju da još uvijek nisu razjašnjene niti pravno procesuirane prijetnje smrću koje je Marko Radoja dobio u julu 2018. Nakon prijave i istrage u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo, slučaj je 7.augusta prošle godine predat Okružnom javnom tužilaštvu na daljnje postupanje, ali još uvijek nema nikakvih rezultata niti pomaka u pravnom okončanju ovog slučaja.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.