Portal Okruženje meta hakerskih napada

Portal Okruženje meta hakerskih napada

Portal Okruženje meta hakerskih napada

Tim portala Okruženje vjeruje da njihov portal nije slučajno odabran.

foto: Screenshot/Okruženje

Portal Okruženje - platforma Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji - u posljednjih mjesec dana je pod konstantnim hakerskim napadima, saopštio je tim tog portala.

"Vjerovali smo da website Okruženja nije namjerno, već slučajno odabran, ali kako se uprkos svim preduzetim mjerama i redovnim održavanjem sajta ovi napadi ponavljaju u kontinuitetu, sve govori u prilog osnovanoj sumnji da je naš portal nečija meta", dodaje se u saopštenju.

Okruženje je, kako navode, jedinstven i jedini portal ove vrste, na kome se svake nedjelje objavljuju tekstovi autora iz svih zemalja Zapadnog Balkana, na kome se bez cenzure iznose različiti stavovi na iste teme. Svi autori od samog početka svoje stavove iznose na civiliziran način, ne vrijeđajući druge.

"Vjerujemo da je Okruženje rijedak primjer poželjnog načina dijaloga i promoter kulture dijaloga koje na ovim prostorima, nažalost, gotovo da i nema, ali i prostor za slobodno iznošenja stavova bez obzira da li su oni u saglasju s vladajućim garniturama u niti jednoj od ovih zemalja", piše u saopštenju.

Tužno je, smatra tim Okruženja, da sloboda govora i mišljenja do te mjere nekome smeta, da jedan projekat čija je misija zbližavanje i razumijevanje može izazvati takav otpor. Autori ovih napada, kako dodaju, očigledno ne razumiju procese čiji smo dio i nama ostaje samo da žalimo zbog toga.

Podsjećaju da je prije godinu i po dana trajno ukinut Twitter nalog Okruženja, bez šanse da se vrati.

"Taj i ovaj događaj, očigledno je, nisu slučajni, ali kako smo i tada rekli, to nas neće niti uplašiti niti navesti da stanemo. Nastavićemo promovirati sve vrijednosti u koje vjerujemo, kako bi ovakvi 'ispadi' ostali u manjini i kako građani regiona ne bi postali taoci dnevnopolitičkih kalkulacija koje nas odvlače, ne samo do članstva u Evropskoj uniji, već i od vrijednosti bez kojih je nezamislivo jedno demokratsko društvo", zaključuju iz tima portala Okruženje.

Izvor: Okruženje

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.