Policijske racije u Bjelorusiji protiv novinara i predstavnika oranizacija za zaštitu ljudskih prava

Policijske racije u Bjelorusiji usmjerene na novinare RFE-a i Belsata

Policijske racije u Bjelorusiji protiv novinara i predstavnika oranizacija za zaštitu ljudskih prava

Racije bjeloruskog režima na novinare i aktiviste za ljudska prava osudile su brojne međunarodne organizacije.

foto: wikimedia

Više novinara novinskih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava u Bjelorusiji našlo se na meti policijskih racija 16. jula ove godine čime je vlada te zemlje nastavila suzbijanje nezavisnih medija i civilnog društva, piše Mreža organizacija koje promovišu slobodu izražavanja i informisanja IFEX.

Istrage su, kako piše IFEX, provedene u domovima novinara koji su sarađivali sa televizijom Belsat sa sjedištem u Poljskoj, među kojima su: Jauhien Mierkis, Hlieb Labadzienka, Halina Abakunčik, Ihar Iljaš, Paviel Mažejka, Aliaksiej Kajris, Aliaksandr Sajenka, Chriscina Čarniauskaja, Alies Liaučuk, Milana Charitonava, Viktar Jarašuk, Andrej Jakimuš, Liubou Luniova i Hanna Haliota koja je i uhapšena.

Osim toga, pretresi su izvršeni i u domovima novinara servisa Radija Slobodna Evropa/Radija Liberty iz Bjelorusije Valiancina Ždanka i Alieha Hruzdziloviča, kao i stanu bivše novinarke tog medija Inese Studzinskaje, a IFEX piše da su Hruzdzilovič i Studzinskaja uhapšeni.

Maskirane osobe u civilu razbile su vrata i pretresle prostorije Radija Slobodna Evropa/Radija Liberty u Minsku, a IFEX navodi da su tom prilikom oduzeli i računare.

Kako se navodi, prestres je izvršen i u domu novinarke Marine Arcibašave, a na meti racije su se našli i aktivisti nevladinih organizacija u toj zemlji među kojima i direktorica grupe za zaštitu okoliša Ecodom Marina Dubine, te članica grupe za zaštitu ljudskih prava Pravna inicijativa, Halina Uscinava.

Racije i hapšenja koje su nad nezavisnim medijima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava provele bjeloruske vlasti, kako piše Evropska federacija novinara, predstavljaju eskalaciju napada na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i nezavisne novinare u Bjelorusiji.

Međunarodne organizacije, među kojima su Evropska federacija novinara, PEN America, PEN International, Article 19, Evropski centar za štampu i slobodu medija - ECPMF, Free Press Unlimited, Human Rights Watch, IFEX, Index on Censorship, Reporteri bez granica i Južnoevropska medijska organizacija-SEEMO osudile su vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i zatražile da vlasti te zemlje prestanu sa napadima na medijske organizacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava, te da oslobode sve uhapšene novinare i aktiviste.

Racije su, kako piše Evropska federacija novinara, započele 8. a kulminirale 14. jula, a navodi se i da je dan prije početka racija predsjednik Lukašenko obećao da će se “obračunati” sa nevladinim organizacijama za koje tvrdi da izazivaju nemire u zemlji.

Među organizacijama u čijim prostorijama su izvršeni pretresi su, između ostalih, Udruženje novinara Bjelorusije, Unija bjeloruskih književnika, Udruženje Viasna i drugi, a Evropska federacija novinara piše da takva akcija protiv civilnog društva i nezavisnih medija predstavlja grubo kršenje temeljnih ljudskih prava na slobodu izražavanja i slobodu medija, te da ona odmah mora prestati.

Međunarodna zajednica, kako se navodi, se jedinstvenim glasom mora boriti protiv Lukašenkovih napada na civilno društvo, osuđujući ove napade i pozivajući na oslobađanje novinara i aktivista za koje su odgovorni bjeloruski političari i sigurnosne snage te zemlje.

Izvor: IFEX, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.