Bjeloruske vlasti pretresale redakcije i uhapsile još najmanje sedam novinara

Bjeloruske vlasti pretresale redakcije i uhapsile još najmanje sedam novinara

Bjeloruske vlasti pretresale redakcije i uhapsile još najmanje sedam novinara

Komitet za zaštitu novinara od vlasti Bjelorusije traži da oslobodi sve novinare koji su uhapšeni zbog svog rada i prekinu istraživati nezavisne medije.

foto: wikimedia

Bjeloruske vlasti su jučer izvršile pretrese najmanje tri redakcije i uhapsile najmanje sedam novinara širom Bjelorusije usred represije protiv nezavisnih medija te zemlje, piše Komitet za zaštitu novinara.

Nova hapšenja i slučajevi pretresa redakcija su, kako piše Komitet za zaštitu novinara, zabilježena u medijskim izvještajima i na društvenim mrežama, a te informacije je potvrdio i zamjenik direktora Udruženja novinara Bjelorusije Baris Haretski.

Policijski službenici su jučer izvršili pretrese prostorija redakcije portala Nasha Niva u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, kao i stanova novinara i urednika tog medija Jahora Martsinoviča, Andreja Skurka i Andreja Dinka, a Komitet za zaštitu novinara piše da su oni prebačeni u privremeni pritvor u Minsku.

Navedenu trojicu novinara i urednika, Bjeloruske vlasti istražuju zbog navodnog organizovanja ili pripremanja djela kojima se krši javni red i mir, kao i masovnih nereda, a Komitet za zaštitu novinara piše i da su ih, prije prebacivanja u pritvor, policajci ispitivali u lokalnom uredu Istražnog komiteta državne sigurnosti.

Martsinoviču je tokom ispitivanja pozlilo a, kako piše Komitet za zaštitu novinara, ispitivanje je nastavljeno nakon što mu je ukazana medicinska pomoć.

Osim toga, jučer je bjelorusko Ministarstvo informisanja blokiralo web stranicu portala Nasha Niva zbog optužbi za navodnu distribuciju nezakonitih informacija, a navodi se i da su agenti sigurnosne službe KGB pretresali urede redakcija portala Brestskaya Gazeta u gradu Brestu i Intex-Pressa u gradu Baranoviči.

Komitet za zaštitu novinara piše da su bjeloruski policajci izvršili pretrese stanova dopisnice portala Bobr.by Alesije Latsinskajev, kao i dvojice dopisnika televizije Belsata Zmistera Kazakeviča i Vitalija Skrila. Skril je, kako se navodi, i uhapšen zbog navodnog vrijeđanja državnog službenika, a trenutno se nalazi u pritvorskom centru u gradu Vitebsku.

Prema navodima Komiteta za zaštitu novinara, Kazakevič u vrijeme pretresa nije bio kod kuće i nije uhapšen, ali je policija njegov dom pretresala tri sata i zaplijenila njegove rokovnike i kamere.

Dopisnicu Latsinskaj je policija kratko zadržala, a puštena je nakon što je potpisala sporazum o neotkrivanju gdje je navela da neće govoriti o svom slučaju, a Komitet za zaštitu novinara piše da nije uspio utvrditi razlog njenog hapšenja.

Komitet za zaštitu novinara piše da su ove sedmice uhapšeni i dopisnik Belsata Zmister Lupač, dopisnik portala Orsha.eu Ihar Kazmierčak, urednik portala Pershiy Region Aleh Suprunjuk, kao i da je sud iz Minska potvrdio raniju odluku o proglašenju materijala objavljenih na portalu Tut.by “ekstremističnim”, te da najmanje 13 zaposlenika tog portala ostaje u pritvoru nakon što ih je policija uhapsila zbog navodne utaje poreza, u maju ove godine.

Bjeloruske vlasti su od održavanja prošlogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dugogodišnji predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko, izvršile brojna hapšenja i maltretiranja novinara, piše Komitet za zaštitu novinara.

Komitet za zaštitu novinara od vlasti Bjelorusije traži da oslobodi sve novinare koji su uhapšeni zbog svog rada i prekinu istraživati nezavisne medije.

Zamjenik izvršnog direktora Komiteta za zaštitu novinara Robert Mahonej je, kako se navodi, za posljednje slučajeve pretresa redakcija i hapšenja novinara rekao da oni predstavljaju eskalaciju rata Lukašenka protiv nezavisnih medija. Dodao je i da je Lukašenko shvatio da na vlasti može ostati samo ušutkivanjem kritičnih glasova i držanjem bjeloruskih građana u mraku.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.