Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji novinari Belsata hapšeni 161 put

Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji novinari Belsata hapšeni 161 put

Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji novinari Belsata hapšeni 161 put

Dvjema novinarkama Belsata prijeti zatvorska kazna i do tri godine.

foto: unsplash

Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koji su održani u augustu prošle godine, novinari televizije Belsat su bili uhapšeni 161 put, 27 ih je osuđeno na 400 dana pritvora, a morali su platiti i novčane kazne u iznosu oko 23.514 američkih dolara, piše Evropska federacija novinara.

Televiziju Belsat su 2007. osnovali poljski i bjeloruski novinari, a Evropska federacija novinara piše da je riječ o multiplatformskom mediju koji je dio TVP-a, poljskog javnog emitera.

Lukasz Byrski sa Belsat televizije je, kako piše Evropska federacija novinara, rekao da su u periodu od 9. do 12. augusta prošle godine povrijeđene dvije novinarke te televizije. Fotoreporterka Belsata Tacciana Kapitonava je doživjela potres mozga zbog šok bombi, dok je novinarka Iryna Arakhouskaja zadobila povrede od gumenog metka.

Prema njegovim riječima, tokom cijelog tog perioda, provoditelji zakona su brutalno tretirali i tukli uhapšene novinare, a navodi se i da je hapšenje novinara redovno uključivalo i oduzimanje njihove kompletne opreme. Evropska federacija novinara piše da je Byrski dodao i da novinarkama Belsata, Katsiaryni Andreyevoj i Dariji Chultsovoj, koje se od 23. decembra 2020. nalaze u pritvoru, prijeti zatvorska kazna i do tri godine.

Direktorica Belsata Agnieszka Romaszewska-Guzy kaže da je progonu novinara u Bjelorusiji veoma važno pružiti više publiciteta i pažnje, a Evropska federacija novinara piše da Belsat televizija sa Fondacijom Zona solidarnosti, koja se bavi zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja, prikuplja sredstva za pomoć novinarima koji se suočavaju sa represijom u toj zemlji.

Prema pisanju Evropske federacija novinara, Bjelorusija je jedna od najopasnijih zemalja za novinare u Evropi. U znak solidarnosti bjeloruskim novinarima, Evropska federacija novinara, Nacionalna unija novinara Ukrajine i udruženja novinara iz Poljske i Bjelorusije su krajem decembra prošle godine predstavili knjigu “Ja sam novinar. Zašto me tučeš?” koja sadrži 20 priča bjeloruskih novinara koji su bili žrtve represije jer su obavljali svoju dužnost odnosno izvještavali o protestima u toj zemlji.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji pobijedio je Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjedniku. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta ove godine, a hiljade ljudi je tada izašlo na proteste.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.