Pismo za spas BHRT-a

Pismo za spas BHRT-a

Pismo za spas BHRT-a

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u upozorava na mogućnost gašenja javnog servisa

Foto: Mediacentar/Jasmin Brutus

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je u srijedu uputio otvoreno pismo za “spas“ javnog servisa Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH), koji je osnivač ovog javnog servisa, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, Upravnom odboru i menadžmentu BHRT-a, te građanima BiH. U pismu navode da bi se u nedostatku finasijskih sredstava mogao ugasiti javni servis, te da se Zakon o javnom RTV sistemu BiH ne poštuje i da se prikupljena RTV taksa ne raspoređuje na način koji je predviđen zakonom.

“Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još iz 2015. godine, što posebno predstavlja problem prilikom odlaska u penziju. Sve ovo se usložnjava trenutnom situacijom u kojoj još uvijek nemamo riješen nastavak prikupljanja RTV takse, što je trebalo biti riješeno produžavanjem ugovora sa Elektroprivredom BiH na još tri godine. Nas 60 posto radi za plaću ispod 800 KM dok je prosječna plaća u FBiH oko 1.300 KM, a sindikalna potrošačka korpa za novembar je za nas nezamislivih 2.954,80 KM. Mi ne znamo šta je to regres. Naš topli obrok je još uvijek 7 KM”, navedeno je u pismu.

Sindikat traži stabilno finansiranje javnog RTV servisa, zahtijeva da se prestane sa politizacijom javnog servisa i podsjeća da je rješavanje finansiranja javnog servisa jedno do 14 prioriteta na evropskom putu BiH. Problem, navode, predstavlja i odlazak kadra zbog niskih primanja i što se plata isplaćuje bez doprinosa. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari jučer je objavio saopštenje u kojem daje punu podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

“Upravni odbor BH novinara podsjeća kako nadležne institucije BiH više od decenije ne žele riješiti problem stabilnog finansiranja BHRT, dozvoljavajući čak i da jedan od servisa – RTRS javno krši Zakon o javnom RTV sistemu više od 6 godina bez ikakvih reakcija ili sankcija za takvo postupanje. Finansjska destabilizacije BHRT-a postala je plodno tlo i za političko-nacionalna uplitanja u rad ovog medija, koja nisu bila u direktnoj vezi samo sa imenovanjima članova/ca uprave, direktora/ica i urednika/ica, već su uticala i na unutarnju destabilizaciju, loše programske odluke i nacionale podjele među uposlenicima”, navedeno je u pismu.

Naglasili su da teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u raspodjeli RTV takse među tri emitera, programskoj stabilnosti i politički nezavisnom upravljanju ovim javnim medijem moraju biti na osnivaču – Parlamentarnoj skupštini BiH, zatim na Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), kao regulatoru profesionalnog i zakonitog rada nositelja dozvole za javno emitiranje, te na međunarodnoj zajednici BiH koja je garant poštivanja prava na slobodu informisanja i pristupa javnim i pluralnim informacijama za sve građane. Naglasili su da svaka od navedenih institucija i organizacija mora preuzeti dio svoje odgovornosti i početi tražiti rješenja za opstanak BHRT i dostojan, plaćen rad njegovih uposlenika.

Pozvali su upravu i menadžment BHRT da sa mnogo više odgovornosti i transparetnosti ponudi javnosti svoje strategije i planove za „spas“ BHRT.

“Javnost, profesionala medijska zajednica i građani BiH koji plaćaju RTV taksu očekuju od menadžmenta i Upravnog odbora BHRT-a da ponudi nove, inovativne modele upravljanja javnim medijem i javnim resursima u interesu građana, pošteniju i racionalniju raspodjelu novca za plaće i druga primanja svih uposlenih, kao i kreiranje kvalitetnih i modernih programskih sadržaja”, navedeno je u saopštenju Udruženje BH novinara.

Federalna radio-televizija (FTV) je, pored toga, u srijedu u Dnevniku 2 pozvala Belmina Karamehmedovića, generalnog direktora BHRT-a, da prestane opstruirati potpisivanje aneksa na ugovor o prikupljanju RTV takse sa Elektroprivredom BiH koji je na snazi duže od 6 godina, a koji je trebao biti potpisan do četvrtka.

Izvor: Udruženje BH novinari, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, FTV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.