BHRT: Odluka o Danu žalosti šteti ugledu javnog servisa

Poništena odluka o prilagođavanju programa BH Radija 1 Danu žalosti RS-a

BHRT: Odluka o Danu žalosti šteti ugledu javnog servisa

Direktor BH Radija 1 samostalno donio odluku o prilagođavanju programa Danu žalosti RS-a

foto: BHRT

Poslovni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) je objavio saopštenje u kojem se navodi da nije donio nikakvu odluku da se 27. septembar proglasi Danom žalosti, odnosno da se tog dana program javnog servisa Bosne i Hercegovine prilagodi Danu žalosti na nivou svih platformi BHRT-a.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su mediji izvijestili da BH Radio 1 emituje ozbiljnu muziku prilagođenu Danu žalosti koji se obilježava danas u Republici Srpskoj.

Direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta je za Klix.ba rekao da se ozbiljna muzika pušta jer je Dan žalosti u RS, a koji je Vlada tog bh. entiteta proglasila, kako su naveli, zbog tragičnih dešavanja na Kosovu.

“Razlog je Dan žalosti u RS. Mogli ste primijetiti kada je u bilo kom entitetu Dan žalosti, zbog bilo čega, mi prilagodimo program”, rekao je Kerleta za Klix.ba.

Poslovni odbor BHRT-a je naveo da se do sada nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje Dana žalosti.

U ovom slučaju direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno je, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom, odnosno generalnim direktorom BHRT-a, donio odluku da se program BH Radija prilagodi Danu žalosti koji je proglasila Vlada RS, navedeno je u saopštenju.

“Ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa BiH koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima”, piše u saopštenju BHRT-a.

Zbog ove situacije, Poslovni odbor BHRT-a stavio je van snage, kako su naveli, jednostranu odluku direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa radija Danu žalosti.

Vlada RS donijela je jučer na telefonskoj sjednici odluku da se 27. septembar 2023. godine proglasi Danom žalosti u RS.

Prethodno ovoj odluci, Vlada Republike Srbije je proglasila Dan žalosti 27. septembra poslije sukoba u selu Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova koji se desio 24. septembra, a kada je grupa maskiranih i naoružanih lica napala policiju, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

Tom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je policija ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti. Osam napadača, koji su uhapšeni, terete se za terorizam, djelovanje protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova. Napad su osudili brojni strani zvaničnici, a kosovske i srbijanske vlasti se međusobno optužuju za napad. Na Kosovu, Dan žalosti se obilježio jučer zbog napada i ubistva policajca. 

U Srbiji i RS danas su televizijski i radijski sadržaji kao i sve sportske i zabavne manifestacije prilagođene Danu žalosti.

Izvor: BHRT, Klix.ba, Radio Slobodna Evropa

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.