Novinarska udruženja osuđuju privođenje banjalučkog novinara Nikole Morače

Reakcije na hapšenje banjalučkog novinara Nikole Morače

Novinarska udruženja osuđuju privođenje banjalučkog novinara Nikole Morače

Novinar saslušan u svojstvu osumnjičenog, oduzet mu je mobilni telefon.
 
foto: Gerila.info
 
Nakon što je banjalučki novinar lista EuroBlic i portala SrpskaInfo Nikola Morača 24. februara 2023. priveden u Policijsku upravu Banjaluka na informativni razgovor, reagovala su novinarska udruženja iz Bosne i Hercegovine, kao i Vijeće za štampu i online medije, a podršku su mu pružile i kolege i kolegice koji su organizovali protest na Trgu Krajine u Banjaluci 25. februara.
 
Nikola Morača je, kako se navodi u saopštenju BH novinara, saslušan zbog  autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osumnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Gordane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtijevali od novinara da otkrije „ko mu je dao podatke“ o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, kako navode iz BH novinara, demonstrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.   
 
Prema Zakonu o zaštiti od klevete na nivoima entiteta, novinar ima pravo da ne otkrije identitet svog izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”, saopštili su iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.
 
Podsjetili su i na Član 20 - Povjerljivost izvora informacija Kodeksa za štampane i online medije u BiH u kome piše da “novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.
 
Iz Vijeća pozivaju medije da se udruže u borbi za svoja prava, ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da, kako su naveli u saopštenju, pomognu u zaštititi medijskih sloboda bez kojih nema ni napretka društva.  
 
U Upravnom odboru BH novinara su “užasnuti brutalnim postupanjem Policijske uprave Banjaluka i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka prema Morači”, uz, kako naglašavaju, korištenje institucionalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. 
 
“Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjaluci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače, već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također ispitivani u policiji. Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskih sloboda u RS kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivali efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa”, naveli su iz BH novinara.
 
Uvjereni su, kako dodaju, da tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori jako dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubistva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema. 
 
“Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi stvorili ‘pogodno okruženje’ za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta”, piše u njihovom saopštenju.
 
Javni protest zbog hapšenja Morače izrazilo je i Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, koje traži hitno izjašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS i nadležne tužiteljice Gordane Mijatović zbog načina na koji je novinar saslušan u Policijskoj upravi Banjaluka.
 
Oni navode da status osumnjičenog koji je dobio tek nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, predstavlja najozbiljniji pokušaj zastrašivanja i prisile novinara što je u suprotnosti sa Smjernicama za saradnju policije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH gdje se navodi da novinari imaju obavezu da štite izvor informacija tokom ispitivanja i provjera od strane policije. 
 
Podsjećaju MUP RS da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih uslova za slobodu medija, te da prema krivičnom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Vijeća Evrope, OSCE-a i Evropske federacije novinare, kao i Kodeksu za štampu i online medije BiH, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija. 
 
Udruženje Umbrella poručuje da je nedopustivo da se fokus istrage slučaja silovanja 18-godišnjakinje prebacuje na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima.
 
BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banjaluka i Okružnog javnog tužilaštva sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u RS, saopšteno je takođe iz Udruženja. 
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.