Održan štrajk novinara RTV Slovenije, traže smjenu vodstva

Održan štrajk novinara RTV Slovenije, traže smjenu vodstva

Održan štrajk novinara RTV Slovenije, traže smjenu vodstva

Novinari u štrajku zahtijevaju ostavke direktora Andreja Graha Whatmougha, direktora programskog vijeća Petera Gregorčiča te dvoje urednika informativnog programa.
 
foto: Mediacentar
 
Novinari slovenske radiotelevizije održali su 20. juna štrajk u kojem zahtijevaju promjene u vodstvu i uredničkoj politici RTV-a. 
 
“Zahtijevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog vijeća i socijalni dijalog”, navodi se u proglasu sindikata novinara RTV Slovenije.  
 
Novinari u štrajku zahtijevaju ostavke direktora Andreja Graha Whatmougha, direktora programskog vijeća Petera Gregorčiča te dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornima za pad kvalitete programa i pad gledanosti, kao i za kadrovske promjene koje su to izazvale.
 
U rješavanje problema na javnoj radioteleviziji traže da se uključi i država, kao osnivač radiotelevizijskog servisa. Taj zahtjev su uputili pred zgradom parlamenta juče u podne.

Podršku novinarima RTV Slovenije dali su i kolege iz Hrvatske, a jedna od njih je bila i Maja Sever, nova predsjednica Evropske federacije novinara, koja je na skupu poručila da je njen život kao novinarke javne radiotelevizije obilježila borba za jak, slobodan i profesionalan javni medijski servis. Kazala je i da su novinari RTV Slovenije u goroj situaciji od onih u Hrvatskoj. 
 
„Po zadnjem izvješću, velike medijske evropske organizacije, vi ste među zadnjima i iza vas je po neovisnosti javnog medijskog servisa samo Rumunjska“, kazala je Sever. 
 
Podsjetila je da je Evropska federacija novinara nekoliko puta dala podršku slovenskoj radioteleviziji, te poručila da ta organizacija stoji uz novinare i radnike javnog medijskog servisa RTV Slovenija. Takođe je pročitala pismo predstavnice italijanskih novinara Anne Del Freo u kome izražava svoju solidarnost sa kolegicama i kolegama sa RTV Slovenija koji su stupili u štrajk. 
 
„Podržavaju vaš poziv za slobodu izražavanja pozivajući novog premijera Roberta Goloba i njegove koalicijske partnere da što prije zaustave razbijanje programa i rad televizije. Talijani stoje snažno uz vas u vašoj borbi i pozdravljaju sve novinare, kolege privržene slobodi i potpunosti informacija“, naglasila je. 
 
Jučerašnji, kao i prvi štrajk upozorenja koji je održan 23. maja 2022. godine, podržalo je slovensko novinarsko društvo. Glavna sekretarka tog udruženja Špela Stare kazala je da su problemi u javnom servisu počeli prošle godine kada je postavljen novi programsko-produkcijski nadzor nakon kojih je došlo do velikih programskih promjena s kojim se nisu slagali novinari kao ni urednica koja je ubrzo nakon toga dala ostavku. Zbog promjena je uslijedilo i ukidanje nekih emisija, ali i zamjena voditelja. Kaže i da je prvi štrajk trajao sat vremena i da nije uticao na program, dok je zbog jučerašnjeg trajanje informativnih emisija smanjeno na nekoliko minuta.
 
 
 
Stare je podsjetila i na pritiske na novinare koji su u više navrata upućeni od prošle vlasti i odlazećeg premijera Janeza Janše koji je bio aktivan na Twitteru gdje je pisao i protiv novinara. 
 
„Vlast nam više nije neko ko je rekao da je u ratu s medijima i koji je na na dnevnoj bazi pisao uvredljive tweetove na temu novinara, medija, sadržaja. Razlika je ako takvo nešto dođe od nekoga ko je predsjednik opozicije ili od nekog ko je predsjednik države“, navela je.
 
Janez Janša je izgubio na izborima održanim 24. aprila, a na čelo vlade izabran je Robert Golob koji je tokom predizborne kampanje više puta govorio da će cilj nove vlade biti “depolitizacija” na javnoj televiziji, uključujući i kadrovske promjene na vrhu. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.