Maja Sever izabrana za predsjednicu Evropske federacije novinara

Maja Sever izabrana za predsjednicu Evropske federacije novinara

Maja Sever izabrana za predsjednicu Evropske federacije novinara

Sever je prva predsjednica u historiji EFJ-a.
 
foto: EFJ / Twitter
 
Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Evropske federacije novinara (EFJ) na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. juna 2022. u Izmiru.
 
Za Maju Sever glasalo je 137 od ukupno 144 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika iz Poljske, Mariusz Pilis, dobio je preostalih 7 glasova.  
 
Sever je prva predsjednica u historiji EFJ-a. Zahvalila je na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.
 
“Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, neovisno profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, gdje su novinari izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen. Zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu”, poručila je Sever nakon izbora. 
 
U svom programu navela je kako će prioriteti njenog predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnom i europskom nivou.
 
“Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Europska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan europski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva”, istakla je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.  
 
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko čestitao je Sever na velikom postignuću i kazao kako je Hrvatsko novinarsko društvo jednoglasno podržalo njenu kandidaturu.
 
“Ovo je velika stvar, ne samo za nju osobno, nego i za cijelu novinarsku scenu u Hrvatskoj. Velika je stvar i za susjedne zemlje, za sve. Vjerujem da će njezin mandat u EFJ-u biti uspješan i na korist svih novinarki, novinara u Europi”, poručio je Zovko. 
 
Maja Sever počela je raditi na Hrvatskoj radioteleviziji 1990. kao novinarka i ratna reporterka u Domovinskom ratu. Sudjelovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljica i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije od 2015. do 2019. Od 2019. predsjednica je Sindikata novinara Hrvatske. Aktivna je članica HND-a od 1995, gdje je početkom 2019. obnašala funkciju potpredsjednice. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Stručne skupine za radna prava (LAREG) Evropske federacije novinara. Dobitnica je HND-ove nagrade Novinarka godine 2018. Osim novinarstva, godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Pripala joj je i nagrada Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj. 
 
Skupština EFJ-a izabrala je i novog potpredsjednika Mustafu Kulelia iz Sindikata novinara Turske. Izabran je i novi sastav Izvršnog odbora EFJ-a. Njega sada čime Andrea Roth, DJV (Njemačka), Anna Del Freo, FNSI (Italija), Pablo Aiquel, SNJ-CGT (Francuska), Marta Barcenilla Escano, FSC-CCOO (Španija), Allan Boye Thulstrup, DJ (Danska), Tim Dawson, NUJ (Velika Britanija) i Martine Simonis, AGJPB (Belgija).
 
Evropska federacija novinara (EFJ) najveća je novinarska organizacija u Evropi koja predstavlja više od 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja. Evropska federacija novinara osnovana je 1994. kao dio Međunarodne federacije novinara (IFJ) kako bi zastupala interese novinarskih udruženja, sindikata i članova njihovih udruženja u Evropi. Kako stoji o statutarnim odredbama EFJ je neprofitno udruženje i bori se za društvena i profesionalna prava novinara koji rade u različitim medijskim sektorima u cijeloj Evropi kroz udružene i snažne sindikate i novinarska udruženja. EFJ promiče i brani prava na slobodu izražavanja i informisanja zagarantovana člankom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Važnost i značaj EFJ prepoznali su i Evropska unija i Vijeće Evrope koje priznaju EFJ kao partnera i reprezentativan glas novinara u Evropi, a članovi mogu postati samo oni koju imaju  dobru i neokaljanu reputaciju. 
 
Izvor: HND
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.