NYT, Washington Post i Mozilla kreiraju novi sistem komentarisanja

NYT, Washington Post i Mozilla kreiraju novi sistem komentarisanja

NYT, Washington Post i Mozilla kreiraju novi sistem komentarisanja

Projekat finansiran od strane Knight fondacije za cilj ima pronalaženje načina da se komentari na internet portalima učine konstruktivnim dijelom izvještavanja.

Nova platforma, dio projekta od 3,8 miliona dolara na kojem zajedno rade Washington Post, New York Times i Mozilla, trebala bi omogućiti bolje upravljanje komentarima čitatelja, najavljuje Washington Post. 

Problem govora mržnje i "trolanja" u internet komentarima jedan je od najaktuelnijih u internet novinarstvu i različiti medijski portali su ga pokušali riješiti na različite načine: tako je YouTube komentarisanje ograničio na korisnike Google+ naloga, dok Huffington Post traži upisivanje Facebook naloga - no i jedan i drugi način su naišli na neodobravanje internet korisnika koji cijene anonimnost na internetu. Istraživanja su pokazala da su anonimni korisnici često najaktivniji, iako ne i najuljudniji.

Nova platforma bi nagrađivala najkonstruktivnije komentare, a kažnjavala beskorisne, zaobilazeći ulogu moderatora koje većina redakcija ne može priuštiti. Nova platforma će s ovim ciljem testirati kombinacije softvera za prepoznavanje ključnih riječi i promovisanja komentatora na osnovu njihovih ranijih postova, navodi se u saopštenju.

Izvor: Poynter, Washington PostNew York Times, OpenNews