E-novinar: O komentarima u online prostoru

E-novinar: O komentarima u online prostoru

Novi broj biltena E-novinar posvećen je online medijima, slobodi izražavanja i načinima interakcije sa korisnicima kao i  uzrocima poplave senzacionalizma i lošeg novinarstva u online medijima, jeziku mržnje u komentarima ispod članaka, anonimnim huškačkim komentarima i načinima njihove regulacije.

"U BiH su pojedini online mediji početkom mjeseca najavili novi rat u BiH, djeca su konstantno na naslovnicama novina, ratnohuškački komentari na portalima stoje dok se ne pojave još radikalniji. Anonimnim komentatorima uzor su političari, a ponekad im vjetar u leđa daju i državni službenici poput Mije Martine Barbarić koja je na svom Facebook profilu podržala hrvatskog nogometaša u skandiranju i poručila “Za dom spremni”," navodi se između ostalog u biltenu.

U novembarskom broju biltena BH novinara postavlja se pitanje: "Da li je ukidanje komentara na medijske sadžaje jedini način da se stane u kraj uvredama i propagiranju mržnje?"

Tekstove Faruka Kajtaza, Marka Divkovića, Adisa Šušnjara i Milkice Milivojević kao i poslednje vijesti iz bosanskohecegovačke ali i isvjetske medijske scene, moguće je pronaći u novembarskom izdanju biltena E-novinar.