Novinaru u Rimu upućena koverta sa metkom

Novinaru u Rimu upućena koverta sa metkom

Novinaru u Rimu upućena koverta sa metkom

Emilio Orlando piše o rimskoj mafiji i trgovini drogom.

foto: FNSI

Italijanski novinar Emilio Orlando primio je kovertu u kojoj se nalazio metak, javila je Evropska federacija novinara (EFJ). Novinar je i ranije primao prijetnje zbog svojih istraga o rimskoj mafiji, naveli su iz EFJ-a. 

Pismo je dostavljeno Rimskom sindikatu novinara (Sindacato dei Cronisti Romani SCR), lokalnom ogranku Nacionalne italijanske novinarske federacije (FNSI), koji je podružnica EFJ-a. Obje organizacije su izrazile solidarnost s novinarom.

“Pozivamo italijanske vlasti da odgovorne za prijetnju smrću privedu pravdi i da osiguraju sigurno okruženje za novinare da rade svoj posao”, poručeno je iz EFJ-a.

U koverti, koja je otkrivena 28. novembra, pronađen je metak kalibra 357 Magnum uz napomenu u kojoj je između ostalog pisalo da je taj (metak) jedan od šest koji će ići u glavu novinara. Koverta datira iz februara, ali je pronađena tek kada su FNSI i SCR premjestili urede.

 

Orlando je za EFJ rekao da je u početku, kada mu je Fabricio Peronaci, predsjednik SCR-a, kazao da je pronašao pismo, bio šokiran i uplašen, ali da ga prijetnja neće spriječiti da nastavi svoj posao i izvještava o organizovanom kriminalu u predgrađu Rima.

Istakao je i da ne zna na koju istražnu priču se pismo odnosi, jer je za njegovo postojanje saznao nekoliko mjeseci nakon što je poslato.

“U prošlosti sam imao posla sa mnogo opasnih kriminalaca. Objavio sam brojne priče o mafijaškim klanovima u opštinama širom Rima, kao što su Tuscolana i San Basilio. Svaku prijetnju sam prijavio policiji i nastavit ću to činiti”, naglasio je.

Peronaci i generalni sekretar SCR Roberto Mostarda poručili su da novinar neće biti ušutkan zbog ovog čina zastrašivanja.

Orlando, koji živi u Rimu, poznat je po izvještavanju o temama iz pravosuđa i istragama o rimskoj mafiji, sa posebnom pažnjom na trgovinu drogom. Radi za italijansku novinsku agenciju LaPresse. Sarađivao je sa dnevnim listom La Reppublica, a bio je i predsjednik SCR-a.

Uredništvo LaPressea izrazilo je solidarnost sa kolegom koji je primio prijetnje, dodajući da “svako zastrašivanje i nasilje prema novinarima predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi informisanja koja se ni na koji način ne može tolerisati”.

EFJ podsjeća da podaci nevladine organizacije Ossigeno per l’informazione pokazuju da je u regiji Lazio u periodu od januara do oktobra 2023. bilo ugroženo 78 novinara, što ga čini prvom regijom u Italiji po broju prijetnji novinarima.

Izvor: EFJ, Ossigeno

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.