Hajka i prijetnje smrću na društvenim mrežama za novinara portala Nova.rs

Hajka i prijetnje smrću na društvenim mrežama za novinara portala Nova.rs

Hajka i prijetnje smrću na društvenim mrežama za novinara portala Nova.rs

Tabloid Informer prozvao je novinara Jovovića u čijoj se objavi na Facebooku našao simbol zastave Kosova, a nakon što su vijest o tom “skandalu” prenijeli i drugi portali, Jovoviću su na društvenim mrežama počele pristizati prijetnje.

foto: screenshot Twitter

Novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću su putem društvenih mreža upućene prijetnje smrću, a iz tog medija navode da su prijetnje uslijedile nakon što su prorežimski mediji iskoristili njegovu jučerašnju objavu sa Facebooka u kojoj navodi da se nalazi u Prištini. U tim tekstovima Jovović je obilježen kao izdajnik.

Cenzolovka piše da je tabloid Informer prvi prozvao Jovovića u čijoj se objavi na Facebooku našao simbol zastave Kosova, kao i da su tekst o tom “skandalu” kasnije prenijeli portali Objektiv i Republika.rs, nakon čega je Jovoviću upućen niz prijetnji i zlonamjernih poruka na društvenim mrežama.

Jovović je za Cenzolovku rekao da je targetiran kao neko ko podržava nezavisno Kosovo i da je, kako se navodi, od sinoć izložen najstrašnijim uvredama i prijetnjama.

Zbog ovog slučaja su reagovali iz organizacije Civil Rights Defenders iz koje su pozvali vlasti Srbije da istraže slučaj targtiranja novinara Jovovića ističući da ovaj slučaj pokazuje porast prijetnji prema novinarima na internetu.

Osim Civil Rights Defendersa, reagovali su i iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koji su osudili navedene prijetnje smrću i hajku koja se protiv Jovovića vodi na društvenim mrežama.

“Zahtevamo hitnu rekaciju nadležnih institucija, kao i tužilaštva, od kojih zahtevamo da spreče dalje napade i pretnje, kao i da procesuiraju one koji mu na taj način ugrožavaju život”, saopšteno je iz NDNV-a.

Iz NDNV-a su podsjetili da ovo nije prvi slučaj da se zbog nacionalističke retorike ugrožava sigurnost novinara i da je nedopustivo da se novinarima crtaju mete i da se targetiraju kao izdajnici zbog objava na privatnim profilima na društvenim mrežama.

“Bezbroj puta smo u daljoj i bliskoj prošlosti videli da se hajke protiv novinara završavaju fizičkim napadima i obračunom sa novinarima. Nezavisno društvo novinara Vojvodine ohrabruje kolegu Jovovića i sve kolege i koleginice čija je sigurnost ugrožena da prijave slučaj nadležnim institucijama i da zatraže pomoć novinarskih udruženja”, piše NDNV.

Izvor: Cenzolovka, CRD, NDNV, Nova.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.