Novinarska udruženja u Srbiji osudili prijetnje smrću upućene redakciji N1

Novinarska udruženja u Srbiji osudili prijetnje smrću upućene redakciji N1

Novinarska udruženja u Srbiji osudili prijetnje smrću upućene redakciji N1

Direktor N1 kaže da se od nebrojenih prijetnji riješilo svega par slučajeva.

foto: N1

Redakcija N1 dobila je prijetnje smrću u komentarima na sajtu, javila su udruženja novinara u Srbiji.

Pored brojnih uvreda, targetiranja kao izdajnika i prijetnji da “znaju gdje (novinari) žive i koja kola voze”, u komentaru u ponedjeljak 26. februara 2024., kako navode udruženja u saopštenju, pisalo je da će ih “uskoro sve pobiti”. Prijetnja je prijavljena Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Srbiji. 

Igor Božić, programski direktor televizije N1, rekao je u saopštenju mreže SafeJournalists da se za deset godina od nebrojenih prijetnji riješilo svega par slučajeva. “Od poslednjeg pronađenog počinioca je prošlo nekoliko godina. Institucije kojima je dužnost da štite sve građane, moraju da imaju posebnu senzitivnost prema novinarima koji predstavljaju glas građana. Mali je korak od pretnji do fizičkog napada”, izjavio je Božić.

Upitao se šta da očekuju novinari kada dobiju poruku da će ih neko ubiti, a da pritom taj isti počinilac tvrdi da zna gdje novinari žive i koje automobile voze.

“U ovoj zemlji niko nije odgovarao za tri ubistva novinara i jedno podmetanje bombe u stan. Nismo nikada saznali ni ko je pretio redakciji Danasa da ce proći kao novinari Charlie Hebdoa i niz drugih drastičnih primera. Moje pitanje jeste da li je nekim ljudima dozvoljeno sve, pa i da zastrašuju novinare koji nisu po volji rezima?”, navodi Božić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) istaklo je da snažno osuđuje ovako opasne prijetnje, pogotovo što su izrečene na direktan način.

“Država pod hitno mora da pošalje snažnu poruku da je ovako ponašanje nedopušteno i da osudi izrečene pretnje”, naveli su iz NUNS-a.

Kako su dodali u saopštenju, samo kontinuirane osude i poruka građanima da su ovakve prijetnje nedopuštene, uz represivne mjere prema onima koji to čine i rješavanje slučajeva, mogu učiniti da ovakve aktivnosti imaju odvraćajući efekat na one koji prijetnje upućuju, a novinari će se osjećati sigurnije.  

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što prije pronađu osobu koja je ostavila ovakav komentar i dalje procesuiraju ovaj slučaj. Mreža takođe, kako je navedeno u saopštenju, apeluje na javne funkcionere i političare da se uzdrže od targetiranja pojedinih medija u Srbiji, jer svojom retorikom podstiču pojedince da kasnije na ovaj način prijete medijima.

SafeJournalists mreža je navela da će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Naglašavaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da protestuje zbog prijetnji smrću koje su dobili novinari N1 i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrene postupak protiv osobe koja je prijetila ovoj redakciji.

Pozvalo je Tužilaštvo da poruke koje je dobila redakcija N1 shvati ozbiljno i da uzme u obzir niz prijetnji koje su stizale na adresu ove medijske kuće godinama unazad. UNS ističe da su zastrašivanja i prijetnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.

Poziv Tužilaštvu da pokrene postupak protiv osobe koja je  slala prijeteće poruke novinarima N1 uputio je i Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS). Sindikat je podsjetio da je nedopustivo vrijeđanje i zastrašivanje novinara i medijskih radnika i da svi zajedno moraju biti solidarni u zahtjevu da im se omogući siguran i dostojanstven rad.

Izvor: NUNS, UNS, SINOS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.