Novinarka u Iranu u pritvoru nakon što je izvještavala o sahrani 16-godišnjakinje

Novinarka u Iranu u pritvoru nakon što je izvještavala o sahrani 16-godišnjakinje

Novinarka u Iranu u pritvoru nakon što je izvještavala o sahrani 16-godišnjakinje

Organizacije za ljudska prava tvrde da je tinejdžerku napala policija za moral.

foto: CFWIJ / Twitter

Iranske vlasti moraju odmah osloboditi novinarku Negar Ostad Agha i prestati sa zatvaranjem novinara i novinarki, saopštio je u ponedjeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Negar Ostad Agha, novinarka i urednica Etemad Online, uhapšena je 29. oktobra na groblju u Teheranu, glavnom gradu Irana, dok je, kako navodi Dadban, kolektiv advokata u Iranu koji besplatno brane političke zatvorenike i zagovornike ljudskih prava, izvještavala o sahrani 16-godišnje Armite Geravand. Geravand je preminula 28. oktobra, poslije incidenta na stanici metroa 1. oktobra nakon čega je pala u komu.

“U svojim očajničkim naporima da ušutkaju kritičare, iranske vlasti su sada zatvorile novinarku Negar Ostad Aghu, dok je izvještavala o sahrani tinejdžerke”, izjavio je koordinator programa CPJ-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour.

Poručio je da vlasti moraju shvatiti da ne mogu sakriti tešku stvarnost Irana zatvaranjem novinara i nezavisnih glasova.

Od ponedjeljka, naglašava CPJ, vlasti nisu otkrile razlog pritvaranja novinarke niti potencijalne optužbe protiv nje.

Novinarka se prema riječima izvora, koje prenosi CPJ, nalazi u zatvoru Gharchak, ženskoj ustanovi u Varaminu koji se nalazi nedaleko od Teherana.

U saopštenju CPJ-a se navodi da su poslali upit iranskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku u kome su tražili komentar o hapšenju i zatvaranju novinarke, ali da nisu dobili odgovor.

Nekoliko ožalošćenih je takođe uhapšeno na sahrani Armite Geravand, na kojoj su, prema pisanju medija, bile prisutne jake snage sigurnosti. Perzijski servis BBC-a izvijestio je da je još sedam iranskih novinara pozvano u teheranski sud za medije nakon što su izvještavali o sahrani.

 

CNN piše da je 16-godišnja Armita Geravand pala u komu nakon što ju je, navodno, napala moralna policija zemlje jer nije nosila maramu na glavi.

Norveška organizacija za ljudska prava Hengaw, koja je fokusirana na prava Kurda, rekla je da je Geravand “napala policija za moral” i da je pala u komu. Takođe, IranWire, webstranica za vijesti, javila je da je Geravand primljena u bolnicu sa “povredom glave”.

Iz Hengawa je ranije za CNN rečeno da su policajci za moral prišli 16-godišnjakinji blizu metro stanice i zamolili je da namjesti hidžab.

“Ovaj zahtjev je rezultirao svađom sa policajcima koji su fizički napali Geravand. Bila je gurnuta, što je dovelo do njenog kolapsa”, rečeno je iz Hengawa CNN-u.

CNN ističe da nije mogao provjeriti informacije koje su objavili Hengaw i IranWire.

​Iranske vlasti su negirale optužbe, rekavši da je Geravand hospitalizovana zbog povrede uzrokovane niskim krvnim pritiskom.

CPJ takođe piše da 16-godišnjakinja nije imala maramu na glavi, što predstavlja, kako dodaje CPJ, kršenje obaveznih islamskih pravila o oblačenju, ističući također da je Iran negirao da je povrijeđena u sukobu sa policijom za moral.

CNN podsjeća da je iranski parlament u septembru usvojio takozvani “zakon o hidžabu” o nošenju odjeće, koji ako se prekrši, može dovesti do kazne od deset godina zatvora.

Smrt Geravand je uslijedila nekoliko sedmica nakon godišnjice smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je bila u pritvoru policije za moral, što je izazvalo najveće proteste širom Irana u posljednjih nekoliko godina.

CPJ je Iran u svome popisu od 1. decembra 2022. naveo kao zemlju koja najviše zatvara novinare na svijetu. Dodaje se da su iranske vlasti pritvorile najmanje 95 novinara nakon protesta u septembru 2022. širom zemlje. Mnogi su pušteni uz kauciju dok su čekali suđenje ili pozive za izdržavanje višegodišnje kazne.

Izvor: CPJ, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.