Novinarka koja je izvještavala o koronavirusa u Wuhanu osuđena na četiri godine zatvora

Kineska novinarka koja je izvještavala o izbijanju koronavirusa u Wuhanu osuđena na četiri godine zatvora

Novinarka koja je izvještavala o koronavirusa u Wuhanu osuđena na četiri godine zatvora

Novinarka je u pritvoru započela štrajk glađu zbog čega je prisilno hranjena.

foto: pixabay

Nezavisna novinarka i bivša pravnica Zhang Zhan iz Kine, koja je izvještavala o izbijanju koronavirusa u Wuhanu, osuđena je danas na četiri godine zatvora, piše CNN.

Ovu informaciju je potvrdio njen advokat rekavši da je tridesetsedmogodišnja novinarka Zhang Zhan proglašena krivom za ''izazivanje svađa i nevolja'', a CNN navodi da kineske vlasti ovakvo kazneno djelo obično koriste protiv neistomišljenika i aktivista za ljudska prava.

Zhang je početkom februara ove godine doputovala iz Šangaja u Wuhan i više od tri mjeseca izvještavala o situaciji za vrijeme lockdowna u Wuhanu, a svoja zapažanja, fotografije i videozapise je objavljivala na Wechatu, Twitteru i YouTubeu, od kojih su, kako piše CNN, Twitter i YouTube blokirani u Kini.

CNN piše da je njeno objavljivanje prekinuto sredinom maja, nakon čega je otkriveno da je uhapšena i da je policija vratila u Šangaj. Navodi se da je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International izvijestila da je novinarka tokom boravka u zatvoru započela štrajk glađu zbog čega je bila prisilno hranjena što je ova organizacija ocijenila kao mučenje.

Prema pisanju CNN-a, novinarku je u zatvoru posjetio i njen advokat koji je nakon toga na društvenim mrežama napisao da su joj tokom posjete bile zavezane ruke kako ne bi mogla izvaditi cijevi za hranjenje koje su joj bile postavljene u nos i usta. Dodao je i da je novinarka imala stalne glavobolje i bolove u stomaku i grlu, te da se zbog slabosti nastale tokom pritvora, na ročištu pojavila u invalidskim kolicima.

Optužena je, između ostalog, za objavljivanje velike količine dezinformacija, a CNN piše da je Zhangin advokat rekao da tužitelji nisu iznijeli konkretne dokaze o tome i da se novinarka odbila izjasniti krivom.

CNN piše da je Zhang i ranije bila hapšena i to dva puta tokom 2019. godine, kada je zbog ''izazivanja svađa i nemira'' zadržavana po deset dana.

Prema istraživanju Komiteta za zaštitu novinara, Kina je zemlja sa najvećim brojem pritvorenih novinara u svijetu koji su izvještavali o pandemiji koronavirusa.

U februaru ove godine je u Kini nestao Chen Qiushi, građanin-novinar koji je izvještavao o koronavirusu i o teškoj situaciji u lokalnim bolnicama, manjku sredstava i velikom broju pacijenata. Zbog izvještavanja o koronavisu su nestali i novinari Li Zehua i Fang Bin, a New York Times piše da su od navedenih novinara Qiushi i Zehua kasnije pušteni, dok Fang Bing još uvijek nije pronađen.

Izvor: CNN, NYT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.