U Kini nestala tri građanina-novinara koja su izvještavala o korona virusu

U Kini nestala tri građanina novinara koja su izvještavala o korona virusu

U Kini nestala tri građanina-novinara koja su izvještavala o korona virusu

Posljednji građanin-novinar nestao je 26. februara u Wuhanu.

Foto: Prinscreen/YT

Međunarodna federacija novinara zatražila je od kineskih vlasti da obrazlože gdje se nalaze tri građanina-novinara koja su posljednjih mjesec dana nestali nakon izvještavanja o korona virusu u Wuhanu i zatražili sigurnost za sve novinare koji izvještavaju o ovom problemu. Posljednji nestali građanin-novinar je Li Zehua koji je ranije radio na kineskoj državnoj televiziji, CCTV.

„Na putu sam i neko je, ne znam ko, državna sigurnost, počeo da me juri. Vozim vrlo brzo. Upomoć!“, uznemireno je rekao u video snimku Li Zehua.

Li Zehua je ovaj snimak postavio na YouTube-u 26. februara, nakon čega je i nestao. U posljednjem dijelu izrezanog snimka vide se dvojica muškaraca koji ulaze u stan u kojem je bio Li Zehua. Live stream ovog snimka je prvobitno objavljen na Weib-u, ali je kasnije izbrisan, piše The Guardian.

Međunarodna federacija novinara je sredinom februara obavijestila o nestancima građanina-novinara Fanga Bina i freelance video novinara Chena Qiushija. Radio Slobodna Azija piše da su sva trojica nestala u nekom obliku pritvora.

Prvog februara je Chen Qiushi objavio video Fanga Bina, koji prikazuje Binov susret sa lokalnim vlastima koje su tvrdile da provode inspekciju zbog virusa. Policija je kratko zadržala Bina i tražila od njega da prestane prenositi video snimke o izbijanju bolesti nakon što je snimio posjete lokalnim bolnicama. Qiushi je nestao šestog, a Bin 11. februara.

Kineski branitelji ljudskih prava (Chinese Human Rights Defenders) dokumentovali su više od 450 slučajeva pritvorenih građana zbog navodnog širenja „glasina“, dok je iz Freedom House-a rečeno da postoji dokazi o zastrašivanju novinara koji su izvještavali o korona virusu i izvan kineskih granica.

Izvor: IFJ, The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.