U Kini nestao građanin-novinar koji je izvještavao o koronavirusu

Nestao građanin-novinar koji je izvještavao o koronavirusu

U Kini nestao građanin-novinar koji je izvještavao o koronavirusu

Izvještavao je o teškoj situaciji u lokalnim bolnicama, manjku sredstava i velikom broju pacijenata.

Foto: IFJ

Kineske vlasti moraju odmah da obrazlože gdje se nalazi građanin-novinar Chen Qiushi i obezbijede medijima da izvještavaju o koronavirusu u Wuhanu bez straha od odmazde, zatražili su iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Chen Qiushi, freelance video novinar, otputovao je 24. januara iz Pekinga u grad Wuhan u provinciji Hubei i počeo snimati o zdravstvenoj krizi u gradu i postavljati snimke na svoj YouTube kanal gdje ima 440.000 pratilaca i Twitter gdje ga prati više od 250.000 pratilaca. U video prilozima je objavljivao da lokalne bolnice nemaju dovoljno sredstava i teško se nose s brojem pacijenata kojima je potrebno liječenje.

Prema Qiushijevoj majci, 6. februara je rekao svojoj porodici da planira da izvještava o privremenoj bolnici u Wuhanu i od tada više nije viđen.

“Vlasti u Wuhanu moraju otkriti da li drže zatvorenog Chena Qiushija. Ako ga drže, trebali bi ga odmah pustiti”, rekao je u Washingtonu Steven Butler, programski koordinator CPJ-a za Aziju. “Kina, čini se, nije naučila jasnu lekciju da skrivanje istine o širenju bolesti samo pogoršava stvari”.

Prvog februara Chen je objavio video drugo građanina-novinara, Fanga Bina, koji prikazuje Binov susret sa lokalnim vlastima koje su tvrdile da provode inspekciju zbog virusa. Policija je kratko zadržala Bina i tražila od njega da prestane prenositi video snimke o izbijanju bolesti nakon što je snimio posjete lokalnim bolnicama.

Iz CPJ-a su poslali poruku na Qiushijev Twitter račun, na kojem se postovi i dalje objavljuju. Osoba koja vodi račun identificirala se kao Qiushijev prijatelj i rekla da želi zadržati anonimnost i da nije dobila informacije o tome gdje se nalazi Qiushi.

Medijske organizacije su ranije objavile da kontrole koje provode lokalne i državne vlasti u Kini ometaju medijsko izvještavanje o koronavirusu.

Izvor: CPJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.