Novinarka iz Hrvatske mora platiti iznos svoje osmomjesečne plate sutkinji zbog povrede časti

Novinarka iz Hrvatske mora platiti iznos svoje osmomjesečne plate sutkinji zbog povrede časti

Novinarka iz Hrvatske mora platiti iznos svoje osmomjesečne plate sutkinji zbog povrede časti

Iz HND-a kažu kako je ova presuda najnoviji pravosudni udar na novinarsku profesiju.
 
foto: HND
 
Novinarka i članica Hrvatskog novinarskog društva (HND) Davorka Blažević na osnovu presude Županijskog suda u Zagrebu mora platiti odštetu od 40.000 kuna (nešto više od 5.300 eura) sutkinji Vrhovnog suda Hrvatske Senki Klarić Baranović zbog “povrede časti i ugleda”, rečeno je na konferenciji za novinare HND-a na kojoj je istaknuto kako je to najnoviji pravosudni udar na novinarsku profesiju čime se nastavlja progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima sudije i sutkinje tuže novinare. Iz HND-a navode i kako je Hrvatska, kada je riječ o takvim slučajevima, najgora u Evropskoj uniji (EU).
 
Presuda je donesena zbog komentara koji je napisala Blažević 2015. godine u rubrici portala Tris “Portret tjedna” u kojem su, kako piše Radio Slobodna Evropa (RSE), iznesene već poznate činjenice o karijeri sutkinje i čija istinitost nije dovedena u pitanje. Sutkinja je na taj tekst reagovala kaznenom prijavom i sud je presudio da je Davorka Blažević iznoseći činjenice u tekstu povrijedila njen čast i ugled.
 
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako će upravo zbog toga HND idućih dana krenuti u kampanju u kojoj će se objavljivati imena i prezimena sudija i sutkinja koji tuže novinare.
 
“Sramotno je ovo maltretiranje novinara jer se to samo tako može nazvati i traženje velikih odštetnih zahtjeva za povredu časti i ugleda. Riječ je o ‘obijesnom parničenju’ u kojem se traže velika novčana sredstva kao odšteta. Pitam se kako i tko može odrediti ‘duševnu bol’ i koliko to košta”, naveo je Zovko u tekstu objavljenom na HND-u. Ovu presudu je nazvao skandaloznom te dodao kako se time pokazuje da se nastavlja teror tužbama, a da se tome treba stati na kraj.
 
Zovko je rekao i kako je sutkinja prvobitno tražila odštetu od 150.000 kuna.
 
Predsjednik HND-a je podsjetio i kako ima “više serijskih tužilaca” u Hrvatskoj podsjetivši na predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram i njegovu glavnu urednicu Jelenu Valentić, te novinara Dragu Hedla, ali i sudiju Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića koji je podnio 26 tužbi protiv novinara i medija od čega je polovina protiv Hanza Medije.
 
“Novinare se tuži i napada i s obzirom na to možemo reći: ako ste željeli rat, imat ćete ga. Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure te proganjanje novinara, da bi ih na koncu financijski uništila”, rekao je Zovko dodavši kako je takođe sramotno i da država ništa ne poduzima po tom pitanju te je zatražio da se nešto poduzme.
 
On je naglasio da bi oni koji tuže trebali staviti određeni novčani polog pa bi ga nakon završetka procesa dobili nazad ili bi bio uplaćen u državni budžet, ovisno o presudi. Time bi se, prema njegovom mišljenju, destimulisalo "serijske tužioce" jer, kako dodaje, tuženi novinari u ovakvoj situaciji stalno imaju nad glavom tužbu i pod tim opterećenjem rade. 
Njegovo mišljenje je da postoje brojne respektabilne sudije i sutkinje u hrvatskom sudstvu, ali da ima i dosta onih koji imaju veliki broj tužbi protivi novinara.
 
Za Davorku Blažević je, kako je izjavila za Radio Slobodna Evropa (RSE), sve oko presude jasno. Smatra kako je to “katastrofa za novinarstvo”.
 
“Ovo je definitivno pokušaj ušutkavanja novinara, izazivanje autocenzure, pokušaj da nam se kaže da o sucima ne možemo pisati. Sve drugo možemo, ali o njima ni slučajno, jer će nam se dogoditi ono što se dogodilo i meni”, kaže Blažević za RSE.
 
Glavna sekretarka HND-a Melisa Skender kaže kako će HND istražiti i dostaviti podatke o tome koliko su teški novčano odštetni zahtjevi koji od sutkinja i sudija idu prema novinarima i medijima.
 
“Ispitat ćemo kolika je to njihova bol u kunama i kako je to mjerljivo. Odštetni zahtjev od 40.000 kuna, koliko traži sutkinja Klarić Baranović, osam je puta veći iznos od Davorkine plaće pa je dakako upitno kako će ona to platiti”, navodi Skender. 
 
Dodala je kako će iz HND-a pozvati sve članice i članove tog društva da se solidarizuju i na račun Davorke Blažević doniraju sredstva za odštetu i sudske troškove. Kaže kako će račun biti objavljen i na društvenim mrežama pa će se u akciju prikupljanja sredstava moći uključiti svi koji to žele. 
 
“S ovim slučajem bez presedana HND je upoznao i međunarodne novinarske organizacije Međunarodnu (IFJ)  i Evropsku federaciju novinara (EFJ) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ)”, kazala je Skender dodavši kako HND još jednom želi upozoriti na neprihvatljivu praksu da su sudije i sutkinje česti tužioci u postupcima protiv novinara i medija, kojima se nerijetko dosuđuju visoki odštetni zahtjevi koji ugrožavaju egzistenciju njihovih kolegica i kolega. 
 
Iz HND-a podsjećaju da oni već godinama bilježe sve više slučajeva SLAPP-tužbi (strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti), a u tu svrhu su osnovali i Centar za zaštitu slobode izražavanja, koji okuplja najbolje advokate i advokatice specijalizovane za medijsko pravo koji pro bono zastupaju sve članice i članove HND-a suočene sa SLAPP-om.
 
HND je objavio i broj računa na koji se može uplatiti za pomoć plaćanja sudske presude Davorki Blažević: HR3523900013199019277. 
 
Izvor: HND, RSE
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.