Novinarima CIN-a i CINS-a nagrada za istraživanje fiktivnih međunarodnih priznanja

Dino Jahić: Nagrada za istraživanje fiktivnih međunarodnih priznanja

Novinarima CIN-a i CINS-a nagrada za istraživanje fiktivnih međunarodnih priznanja

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Jasna Fetahović, Dragana Pećo i Dino Jahić, dobitnici su godišnje nagrade za najbolju istraživačku priču u kategoriji online novinarstva u Srbiji.

Foto: CINS

Nagrađeni su za istraživanje pod nazivom Plaćena međunarodna priznanja za kićenje na domaćem terenu u kojem su otkrili da su firme i pojedinci iz Bosne i Hercegovine i Srbije kupovali nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda i da su za njih plaćali i po nekoliko hiljada eura. "To sigurno nije najopasnija ili najznačajnija priča na kojoj sam radio ali je vjerovatno najdraža. Sa sjajnim kolegicama Draganom Pećo i Jasnom Fetahović bilo je zadovoljstvo istraživati i dokazivati da su sva ta silna "međunarodna priznanja" zapravo fiktivna i da ih dobiju oni koji plate nekoliko hiljada eura. Ono što je posebno značajno je da su neki od njih nagrade plaćali i budžetskim novcem, kao npr. Dragan Đilas, donedavni gradonačelnik Beograda. Među dobitnicima iz BiH su npr. Faris Gavrankapetanović i Klinički centar Unverziteta u Sarajevu, univerziteti Apeiron i Slobomir, Ibrahim Jusufranić i njegov Internacionalni univerzitet iz Travnika," ističe Dino Jahić, saradnik MCOnline i jedan od nagrađenih novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. 

O dodjeli nagrade u kategoriji online novinarstva, Jahić ističe da uvijek nastoje doći do što šire publike, u svim medijskim formatima, ali internet je ipak njihov primarni medij: "Istraživački novinari prostor za objavljivanje uglavnom imaju na portalima, socijalnim mrežama i drugim online platformama, bilo zbog toga što klasični mediji ne žele ili ne smiju prenijeti dokaze o korupciji i kriminalu ili im takvi naši sadržaji jednostavno nisu atraktivni pošto se ne tiču reality emisija, instant zvijezda i besmislenih političkih prepucavanja. Tako da je nekako logično da su naše priče uglavnom u konkurenciji za online novinarstvo, iako je novinarka CINS-a Anđela Milivojević ove godine takođe nagrađena - za video istraživačku priču".

Nagradu su dodijelili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD-a u Beogradu povodom Svjetskog dana slobode medija.