Novinari ne kleče: Vučić dobio Oskara za cenzuru

Novinari ne kleče: Vučić dobio Oskara za cenzuru

Novinari ne kleče: Vučić dobio Oskara za cenzuru

Novinari u Srbiji održali su po peti put proteste "Novinari ne kleče" kako bi skrenuli pažnju na odnos vlasti prema medijima i dodijelili "Oskare" najzaslužnijima za aktuelno loše stanje.
 
'Oskara za cenzuru i gašenje televizijskih emisija' dobio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Proglašenje 'nagrada' bilo je dio protesta novinara koji su u ponedjeljak održani ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. 
 
Pored Vučića, 'Oscara' je dobio i srbijanski ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, i to za najmanje učinjeno na polju slobode medija. 'Oskara za životno djelo' povodom aktuelnog stanja u medijima dobila je Demokratska stranka.
 
Okupljeni novinari smatraju kako smjenom ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je novinarki B92 uputio seksističke komentare u decembru prošle godine, nisu riješeni problemi u medijima. Pored toga, novinari su ocijenili da je profesionalno izvještanje javnosti u Srbiji dovedeno do izumiranja.
 

 
Na dan protesta, predstavnici Inicijative Novinari ne kleče predali su premijeru i ostalim zvaničnicima srbijanske vlade pismo za zahtjevima u kojem se traži da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara na članstvo u Srpskoj naprednoj stranci, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u medijima..
 
Skupština Srbije je 5. februara razriješila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića, nakon brojnih protesta građana i novinara i zbog uvrede koju je uputio novinarki Zlatiji Labović, rekavši joj da "voli novinarke koje lako kleknu".
 
Izvori: B92, N1