Novinari Glasa Amerike ne primaju plate zbog blokade vlade

Novinari Glasa Amerike ne primaju plate zbog blokade vlade

Novinari Glasa Amerike ne primaju plate zbog blokade vlade

Kako bi se osigurala produkcija, reporteri, urednici, producenti, kamermani i drugi „rade, a nisu plaćeni“.

foto: VoA

Mnogi reporteri Glasa Amerike rade bez plata jer zbog blokade vlade ne primaju naknade za svoj rad, piše CNN, budući da je ta mreža redakcija dio vladine Agencije za globalne medije koja je donedavno nosila ime Odbor guvernera za međunarodno emitovanje koji finansira vlada SAD.

CNN izvještava kako su uredi Agencije za globalne medije zatvoreni, ali kako redakcije funkcionišu, a reporteri rade na produkciji vijesti.

„Nas dvoje koji pokrivamo Bijelu kuću ili radimo neplaćeni ili smo odsutni“, rekao je šef biroa Glasa Amerike u Bijeloj kući, Steve Herman, i dodao da je izazovno pokrivati temu – blokada rada vlade – koja se toliko direktno tiče lično njega.

Novinarka Glasa Amerike Mariama Diallo je rekla da blokada vlade već utiče na stotine hiljada radnih mjesta budući da su mnogi radnici u SAD-u ili odsutni ili rade bez da su plaćeni, ali nije govorila o tome kako i sami novinari njene redakcije ne primaju plate.

Nekoliko novinara Glasa Amerike su, pod uslovom anonimnosti, rekli za CNN da ne mogu da prestanu da emituju program i da pojedini moraju da dolaze na posao kako bi se osigurala produkcija, tako da reporteri, urednici, producenti, kamermani i drugi „rade, a nisu plaćeni“.

Agencija za globalne medije SAD-a, USAGM, upošljava i saradnike koje za sada plaća, prenosi CNN, a urednici i novinari naizmjenično rade u redakcijama.

Izvor: CNN, VoA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.