Međunarodne organizacije zabrinute zbog odnosa Trumpa prema medijima

Međunarodne organizacije zabrinute zbog odnosa Trumpa prema medijima

Međunarodne organizacije zabrinute zbog odnosa Trumpa prema medijima

Međunarodne organizacije pozivaju Donalda Trumpa i njegov tim da prestanu s podrivanjem Prvog amandmana američkog ustava.
 
 
Međunarodne organizacije za zaštitu novinara izrazile su svoju zabrinutost zbog kontinuiranog obračunavanja novog predsjednika SAD-a s američkim medijima.
 
U prvih 72 sata, nakon što je novi predsjednik SAD-a preuzeo svoju dužnost, njegova administracija kontinuirano vrši napade na medije i pokazuje očigledno ignorisanje činjenica, navodi se u saopćenju Reportera bez granica
 
"Jasno je da Trump na medije gleda kao na svoje neprijatelje broj jedan i da koristi svaku moguću priliku da pokuša oslabiti njihov kredibilitet", izjavio je Margaux Ewen iz ureda Reportera bez granica za Sjevernu Ameriku.
 
 
"IFJ je duboko zabrinut zbog brojnih sukoba između Donalda Trumpa i medija tokom predsjedničke kampanje i kasnije, uključujuči i seriju zastrašivanja i prijetnji novinarima, komentare ispunjene mržnjom, zabrane medijima i prijedloge za izmjenu zakona o kleveti".
 
Sjedinjene Američke Države trenutno se prema Indeksu medijskih sloboda nalaze na 41 mjestu od ukupno 180 zemalja na listi, a postavlja se pitanje koliko će izbor Donalda Trumpa za predsjednika ozbiljno narušiti medijske slobode u toj zemlji.
 
Izvori: IFJ, RSF