Novinar u Albaniji Isa Myzyraj dobio prijetnje smrću

Novinar u Albaniji Isa Myzyraj dobio prijetnje smrću

Novinar u Albaniji Isa Myzyraj dobio prijetnje smrću

SafeJournalists osudio prijetnje novinaru i insistiraju na brzoj i temeljnoj istrazi.

foto: Facebook / Isa Myzyraj

Isa Myzyraj, novinar televizije Ora News i aktivista za ljudska prava u Albaniji, dobio je prijetnje smrću u e-mail poruci, javila je mreža SafeJournalists. Osudila je prijetnje i istakla solidarnost sa Myzyrajom ali i svim novinarima koji se suočavaju sa sličnim prijetnjama.

Ovaj incident, piše SafeJournalists, dogodio se 12. marta 2024. godine, kada su Isa Myzyraj i njegov poslodavac primili e-mail ispunjen mržnjom, antisemitskim i homofobičnim sadržajem, sa ciljem da ga zastraše i potkopaju njegov novinarski integritet.

“Ovakvi postupci predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja i bezbjednosti novinara i aktivista koji se bave pitanjima ljudskih prava”, piše SafeJournalists.

“Ne mogu tačno reći odakle je ta prijetnja došla. Ono u šta sam siguran je da je to učinjeno zbog mog novinarskog posla, ali i kao aktiviste”, rekao je Myzyraj za BIRN, prenosi medij iz Albanije CNA.

Prema njegovim riječima, ova prijetnja dolazi i kao rezultat kampanja dezinformacija radikalnih antisemitskih i anti-LGBT grupa koje su kružile u albanskim medijima.

O prijetnjama se novinar oglasio i na svom Facebook profilu navodeći da će poduzeti pravne korake tako što će prijaviti državnoj policiji slučaj.

“Prijetnje nasiljem, bilo na mreži ili uživo, imaju zastrašujući efekat na slobodu govora i mogu dovesti do autocenzure, što je štetno po pravo javnosti da zna. Kada su prijetnje takođe protkane homofobičnim i antisemitskim jezikom, to naglašava intersekcionalnost pitanja o kojima je riječ”, navodi SafeJournalists.

Insistirali su na brzoj i temeljnoj istrazi nadležnih u vezi sa prijetnjama novinaru te naglasili da takve istrage ne samo da bi trebalo da privedu odgovorne pred lice pravde, već i da pošalju jasnu poruku da se prijetnje novinarima, bilo online ili uživo, shvate ozbiljno.

Takođe su pozvali medijske organizacije, civilno društvo i međunarodnu zajednicu da im se pridruže u osudi ovakvog ponašanja prema novinarima.

Poručili su da će nastaviti da pažljivo prate situaciju, zalažući se za prava i bezbjednost novinara. Mreža je podsjetila sve zainteresovane strane da je slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju i da služi kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju na odgovornost onih na vlasti.

Izvor: SafeJournalists, CNA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.