Novinar Can Dündar osuđen na 27,5 godina zatvora u Turskoj

Novinar Can Dündar osuđen na 27,5 godina zatvora u Turskoj

Novinar Can Dündar osuđen na 27,5 godina zatvora u Turskoj

Od 2016. godine Can Dündar živi u egzilu u Njemačkoj.

foto: wikimedia commons

Turski novinar i urednik Cumhurriyeta, Can Dündar, proglašen je krivim za špijunažu, za što je istanbulski sud dao 18 godina i 9 mjeseci zatvora, kao i osam godina i 9 mjeseci za “pomaganje terorističkoj organizaciji bez da je njen član”, objavio je Komitet za zaštitu novinara, CPJ.

Sud je naredio hapšenje Dündara, koji živi u egzilu u Njemačkoj, kao i da plati oko 2.000 dolara troškova suđenja. Dündarovi advokati nisu bili prisutni na izricanju presude zbog toga što, kako su rekli, ne žele “biti dio prakse legitimiziranja prethodno donesene, političke presude”.

“Turkske vlasti su ponovo pokazale da će iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju da maltretiraju i prijete medijskim radnicima”, rekao je Gulnoza Said, programski koordinator CPJ za Evropu i Centralnu Aziju.

Dündar je kao urednik opozicione novine Cumhuriyet prvi put uhapšen u novembru 2015. zbog izvještaja da su kamioni turske Nacionalne obavještajne agencije (MIT) navodno korišteni za krijumičarenje oružja grupama pobunjenika u Siriji, piše CPJ. Dündar je pušten nakon nekoliko mjeseci dok je trajalo suđenje, a nakon prve presude na zatvorsku kaznu, u augustu 2016. godine je objavio kako se neće vraćati u Tursku.

Dündar je te godine nagrađen Međunarodnom nagradom za slobodu medija CPJ kao priznanje za njegov rad pod represijom vlasti.

“Tužno je i čudno da smo znali za presudu u mom slučaju i prije nego je završeno suđenje. Nema više načina da se branim u Turskoj jer sudijama i pravosuđu nije vjerovati”, rekao je Dündar za Guardian. “Poruka koju turske vlasti šalju kažnjavanjem novinara tako strogom kaznom je da ‘evo šta će ti se desiti ako pokrivaš osjetljive teme’. Bojim se da će ova presuda još više odvratiti novinare koji rade u Turskoj da rade svoj posao”.

Guardian podsjeća i kako je polovina uposlenika Cumhurriyeta u zatvoru a kako su mnogi turski mediji koji su bili kritični prema vladajućim strukturama u posljednjih nekoliko ili zatvoreni ili su ih kupili vlasnici bliski vladajućoj stranci.

Turske vlasti su već tražile izručenje Dündara iz Njemačke.

Izvor: CPJ, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.