Cumhuriyet posljednja žrtva čistke u Turskoj

Cumhuriyet posljednja žrtva čistke u Turskoj

Cumhuriyet posljednja žrtva čistke u Turskoj

Dnevne novine Cumhuriyet među posljednjim su značajnijim opozicionim medijima u Turskoj koji su se našli pod udarom vlade.
 
Foto: Pixabay
 
Najmanje 12 novinara i drugih zaposlenika uhapšeno je tokom policijske racije u prostorijama turskog lista Cumhuryet početkom sedmice.
 
Među uhapšenima je i glavni urednik novina, Murat Sabuncu, a izvršen je i pretres domova predsjednika Izvršnog odbora, Akina Atalaya, i kolumniste, Guraya Oza.
 
Policijska racija uslijedila je nakon što je tokom vikenda zatvoreno još 15 medija u Turskoj i otpušteno 10.000 državnih službenika, među kojima su akademici, profesori, zdravstveni radnici i zatvorski čuvari.
 
"Cumhuriyet je još jednom na meti progona, dodatnih 15 medija je zatvoreno i gotovo da nema niko više ko može izvještavati o ovome", izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire.
 
"Ukoliko Turska ne prestane koristiti vanredno stanje da ubija medijske slobode, uskoro će biti prekasno. Na ovaj način, medijski pluralizam će ostati daleko sjećanje. Da li su ljudi dovoljno svjesni dramatičnih promjena koji se dešavaju u ovoj zemlji, gdje se čini da ne postoji medijska kuća koja je sigurna od ove beskrajne čistke", dodao je Deloire.
 
Veliki broj opozicionih medija zatvoren je u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara ranije ove godine.
 
Prethodni glavni urednik Cumhuriyeta, Can Dundar, osuđen je na šest godina zatvora zbog otkrivanja državnih tajni, objavljivanjem informacije da je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pokušala poslati oružje pripadnicima ISIS-a u Siriji.
 
Prema Indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 151. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.