Novi pokušaj vlade u Italiji da ušutka istraživačko novinarstvo

Novi pokušaj vlade u Italiji da ušutka istraživačko novinarstvo

Novi pokušaj vlade u Italiji da ušutka istraživačko novinarstvo

Evropska federacija novinara upozorava na prijetnje upućene listu Domani

foto: Pixabay / Ilustracija

Podsekretar italijanskog Ministarstva rada i socijalne politike Claudio Durigon uputio je službenu opomenu dnevnom listu Domani u kojoj je tražio veliku odštetu zbog pisanja ovog lista o njemu, javila je Evropska federacija novinara (EFJ). Nacionalna italijanska novinarska federacija i EFJ osudile su ovaj potez koji dolazi iz Ministarstva rada i socijalne politike.

“Vjerujemo da italijanska vlada prijeti listu kako bi ometala njegove aktivnosti istraživačkog novinarstva”, navela je EFJ.

Durigon je navodno, piše EFJ, zaprijetio listu treći put i to nakon upita o navodnoj kupovini njegove imovine u Rimu po sniženoj stopi. Imovinu je navodno kupila Agencija za poljoprivredno socijalno osiguranje ENPAIA.

Domani je, podsjeća EFJ, 12. decembra izvijestio da je Durigon tražio isplatu od 200.000 eura plus 500 eura dnevno dok se predmetni članci objavljeni od februara 2023. godine ne povuku i uklone sa web stranice lista. Također je zabranio da medij ponovo piše o ovoj temi. 

“Novinarima se mora omogućiti da nesmetano izvještavaju o bilo kojoj temi. Zaštita novinara od bilo kakvog političkog uplitanja jedan je od naših ključnih prioriteta”, kazala je Maja Sever, predsjednica EFJ.

“Ponovo podsekretar Durigon pokušava ušutkati medij Domani. Nakon arhivirane tužbe, i službe za provođenje zakona poslate u redakciju, sada dolazi zahtjev za 200.000 eura i nalog za zabranu da se o njemu prestane pisati. No, još jedan pokušaj gušenja neće uspjeti”, navodi se u izjavi predsjednika FNSI-a Vittorija Di Trapanija koju prenosi Domani.

EFJ podsjeća da prijetnja dolazi nakon što je italijanska premijerka Giorgia Meloni 2022. godine podnijela tužbu protiv italijanskog lista zbog izvještavanja o navodnom slučaju nepotizma, te nakon prijetnje tužbe ministra ekonomije i finansija Giancarla Giorgettija zbog izvještavanja o navodnom sukobu interesa u njegovoj stranci Lega.

Nevladina organizacija Ossigeno per l’informazione reagovala je na prijetnje izražavajući solidarnost sa listom Domani. Podsjetili su na druga zastrašivanja te vrste protiv lista. Organizacija je izrazila nadu da će će Domani moći da se odupre ovoj, kako je naglašeno, zabrani koja ugrožava finansijsku stabilnost novina i finansije pojedinih novinara.
 
Podsjetili su na podatke koje su zabilježili od januara do 31. oktobra 2023. Podaci pokazuju da je u regiji Lazio bilo prijavljeno 78 prijetnji i zastrašivanja protiv novinara i medijskih radnika.
 
Izvor: EFJ, Ossigeno

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.