Nove sankcije EU za Rusiju: Zabrana emitovanja za tri ruska državna medija

Nove sankcije EU za Rusiju: Zabrana emitovanja za tri ruska državna medija

Nove sankcije EU za Rusiju: Zabrana emitovanja za tri ruska državna medija

“Više im ne bismo trebali dati pozornicu da šire Putinove laži”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
 
foto: Pixabay
 
Evropska unija saopćila je da uvodi šesti paket sankcija za Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu a u sklopu te najave sankcija nalazi se i zabrana za tri ruska državna medija da emituju svoje programe u EU.
 
„Neće im više biti dozvoljeno da distribuiraju svoj sadržaj u Evropskoj uniji, u bilo kojem obliku - bilo da se radi o kablovskoj, satelitskoj ili internet vezi ili putem aplikacija na pametnim telefonima“, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.
 
Ona je te TV kanale, koje nije imenovala, nazvala “glasnicima koji agresivno pojačavaju laži i propagandu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina”, dok Euractiv piše kako se radi o kanalima Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 i TV Centre International. 
 
“Više im ne bismo trebali dati pozornicu da šire te laži”, dodala je.
 
Ova najava EU dolazi dva mjeseca nakon što su uveli sankcije novinskoj kući Russia Today (RT) i novinskoj agenciji Sputnjik koje podržava Kremlj. Novim potezom bit će obustavljeno emitovanje RT-a na engleskom, njemačkom, francuskom i španskom jeziku u zemljama članicama EU.
 
EU je tvrdila da su takvi emiteri dio „sistematske, međunarodne kampanje dezinformacija, manipulacije informacijama i iskrivljavanja činjenica kako bi se unaprijedila (ruska) strategija destabilizacije susjednih zemalja, EU i njenih država članica“.
 
Prema dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, ovaj novi paket sankcija takođe sadrži spisak od 58 osoba koje su sankcionisane zbog ruske invazije u Ukrajini, uključujući patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirilla. Tokom posljednjeg paketa sankcija EU je predložila i zabranu uvoza ruske nafte i izbacivanje najveće ruske banke Sberbank iz Swifta, odnosno međunarodnog platnog sistema koji omogućava nesmetan i brz transfer novca.
 
Za najavu ovog novog plana sankcija potrebno je odobrenje svih 27 država članica EU.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.