BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru televizije N1 Nikoli Vučiću

BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru televizije N1 Nikoli Vučiću

BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru televizije N1 Nikoli Vučiću

Prijetnje su upućene zbog komentara novinara Vučića na Twitteru.

Foto: Screenshot N1/YT

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su prijetnje novinaru televizije N1 iz Sarajeva Nikoli Vučiću, koje je dobio zbog komentara na Twitteru.

Vijest da je Zapadnohercegovački kanton proglašen “korona-free zonom”, Vučić je prokomentarisao na svom Twitter profilu i napisao “Hoće l’ uskoro proglašenje ‘fascism-free’ zone?”, a BH novinari pišu da su nakon ove objave uslijedile “prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim ‘u Neretvu ili na kolac’, etiketiranje Vučića kao ‘halal Srbina’, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice.

Udruženje BH novinara smatra da su prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara Vučića i članove njegove porodice neprihvatljive, te je pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH i Federalnu upravu policije da hitno reaguju, istraže navedene prijetnje i poduzmu zakonske mjere prema osobama koje stoje iza ovih prijetnji.

Iz BH novinara su naglasili da su “pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sigurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice”. Dodali su da neslaganje sa komentarom Vučića ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću, “budući da sloboda govora i javna politička debata podrazumijevanju kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima”.

“Posebno je neprihvatljivo kršenje prava na privatnost, kao i nepotrebno izlaganje javnosti Vučićevih roditelja, posebno oca, za šta ne postoji nikakav razuman osnov niti opravdan javni interes”, piše u saopštenju BH novinara.

Podsjetili su da novinari i/ili mediji ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja, “makar to bilo i putem društvenih mreža” . U tom kontekstu smatraju da je neprihvatljivo pokretanje medijske hajke na novinara Vučića, kao i političke manipulacije, činjenično neutemeljeni natpisi i generalizacija u vezi sa njegovim komentarom na Twitteru u “jednom broju” hercegovačkih medija.

Hercegovački portal Bljesak.info je Vučićev komentar okarakterisao kao "još jedno plitko igranje s fašizmom", dok je portal Vrisak.info zatražio "hitnu, jasnu i javnu ispriku novinara Nikole Vučića i N1 televizije svim žiteljima Županije Zapadnohercegovačke", kao i da N1 zbog ovoga sankcioniše Vučića. Iz Vriska su poručili da nisu fašisti i da neće dozvoliti da ih bilo ko tako prikazuje "pa ni dotičnom Nikoli Vučiću i njegovoj mentorici Štefici Galić".

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju obavijestiti nadležne organe Federacije BiH, Vijeće za štampu, Regulatornu agenciju za komunikacije, online medije u BiH i druge bh. i evropske medijske organizacije i institucije.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.