Nove kritike Zapada zbog najava ruskog državnog medija u Srbiji

Nove kritike Zapada zbog najava ruskog državnog medija u Srbiji

Nove kritike Zapada zbog najava ruskog državnog medija u Srbiji

RT ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.
 
foto: Elijah Sargent on Unsplash
 
Da će Russia Today (RT) na srpskom jeziku “uskoro početi da radi”, najavio je 13. novembra Sputnjik, medij koji je pod evropskim sankcijama kao i RT zbog širenja ruske propagande. Kako je objavljeno u tekstu na sajtu Sputnjika, urednica RT u Srbiji trebalo bi da bude Jelena Milinčić, kćerka urednice Sputnjika u Beogradu Ljubinke Milinčić. U informaciji se ne pruža više detalja o početku rada RT, piše Radio Slobodna Evropa.
 
“Srbija ne treba da bude centar za dezinformacije iz Kremlja”, poruka je izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika 14. novembra, koja je uslijedila dan nakon što je objavljena vijest da RT u Beogradu otvara redakciju na srpskom jeziku.
 
RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.
 
Označen je kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.
 
Ali vlasti u Srbiji, uprkos pozivima iz Brisela, odbijaju da se usklade sa evropskim sankcijama.
 
Vladimir Bilčik je na Twitteru napisao da je pokretanje Russia Today u Srbiji u suprotnosti sa evropskom spoljnom politikom.
 
“Djela govore više od riječi. Vidjeti kako se ruska propaganda vraća na velika vrata u Srbiju kroz pokretanje Russia Today je u suprotnosti sa obavezom Srbije da radi na usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom”, ocijenio je on.
 
Na društvenim mrežama RT na srpskom ima Telegram nalog “RT Balkan”. Sa gotovo 10.000 pratilaca, objavljuju propagandni sadržaj i izjave ruskih zvaničnika kojima se pravda agresija na Ukrajinu.
 
Da li RT ima firmu u Srbiji?
 
RSE je poslao upit centrali RT u Moskvi, ali do objave teksta nije stigao dgovor da li se i kada u Beogradu otvara redakcija na srpskom jeziku.
 
Međutim, tri mjeseca nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u maju 2022. u Agenciji za privredne registre Srbije, registrovana je firma Balkans Media DOO sa sjedištem u Beogradu.
 
Vlasnik je organizacija TV Novosti iz Rusije.
 
Ista ta organizacija navedena je kao vlasnik Russia Today na sajtu tog medija.
 
Direktor firme Balkans Media u Beogradu je ruski državljanin Nikolaj Bogačikin, jedan od šefova redakcije u Russia Today.
 
Osnivački kapital firme je 1,1 milion dinara (oko 10.000 eura), a osnovna djelatnost je proizvodnja i emitovanje televizijskog programa.
 
Otvaranje firme bio bi prvi korak za televiziju da pred institucijama Srbije zatraži dozvolu za emitovanje.
 
Posljedice po Srbiju ako RT uđe u eter?
 
Da bi pojavljivanje još jednog ruskog medija u eteru, pored Sputnjika, imalo uticaj na cijeli Zapadni Balkan, stav je urednika portala European Western Balkans (Evropski Zapadni Balkan) Nikole Burazera.
 
“Dodatno bi učvrstilo poziciju i reputaciju Srbije kao baze za širenje ruskog uticaja i dezinformacija u čitavom region”, rekao je on.
 
Ističe da se proruski mediji u Srbiji mogu podijeliti u dvije grupe.
 
“Na one koji su vrednosno okrenuti ka Moskvi i primarni cilj im je promovišu interese Kremlja, dok su sa druge strane lokalni provladini mediji koji pokušavaju da izveštavanjem o Rusiji pozitivno predstave vlast u Srbiji i hvale saradnju Vlade sa Moskvom”, dodaje Burazer.
 
Tako je portal Raskrikavanje analizirao više od 4.000 tekstova koji su za šest mjeseci rata u Ukrajini objavljeni u pet listova u Srbiji.
 
Oko 1.600 tekstova (40 posto) ocijenjeno je kao pristrasno prema nekom od aktera. U tom uzorku dominiraju tekstovi koji su pozitivno intonirani ka Rusiji, a negativno ka Zapadu.
 
Iako je u Ujedinjenim nacijama podržala nekoliko rezolucija koje osuđuju invaziju, vlast za odbijanje sankcija Rusiji ima podršku više od 80 građana, pokazala su istraživanja agencije Demostat i nevladinog Instituta za evropske poslove.
 
RT bi, prema Burazerovoj ocjeni, mogao da predstavlja “problem” zvaničnom Beogradu - jer bi promovisao isključivo interese Ruske Federacije, ali ne i vlasti u Srbiji.
 
“To bi možda otežalo mogućnost da Srbija napravi spoljnopolitički zaokret i uvede sankcije Rusiji. Ne bi me iznenadilo da vlasti ovaj put spreče pojavljivanje takvog TV kanala – naravno, ukoliko imaju nameru da prave zaokrete ka Zapadu”, dodaje.
 
Niko od predstavnika vlasti do sada nije komentarisao mogućnost da RT dobije redakciju u Srbiji.
 
Ostatak teksta čitajte na Radio Slobodnoj Evropi.
 
Izvor: RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.