Rusija prijeti zbog blokiranja Facebook stranice Russia Today

Rusija prijeti Facebooku zbog blokiranja stranice Russia Today

Rusija prijeti zbog blokiranja Facebook stranice Russia Today

Facebook stranica medijske kuće Russia Today bila je blokirana bez objašnjenja oko 20 sati.

Administratori Facebook stranice RT-a nisu mogli ništa objavljivati u tokom 20 sati koliko im je stranica bila blokirana, nakon čega je zabrana podignuta.

Iako blokada nije odmah objašnjena i nije bilo jasno da li je rezultat primjene Facebookovih smjernica ili greške, mediji prenose da je razlog neautorizirani prenos uživo konferencije za štampu američkog predsjednika Baracka Obame na toj stranici, nakon čega je RT-u određena 72-satna blokada.

Blokada je trebala završiti nakon inauguracije novog predsjednika Donalda Trumpa u petak, no ukinuta je ranije zbog oštre reakcije ruskih zvaničnika.

Potez je privukao pažnju i oštre reakcije predstavnika ruskog ministarstva vanjskih poslova i državnog medijskog regulatora, čiji su predstavnici zaprijetili odmazdom američkim medijima u Rusiji.

"Mnoge američke medijske kuće rade u Rusiji i imaju ista prava i mogućnosti. Ako ovaj besprimjerni pritisak na RT od strane američkih medija i društvenih mreža dovede do ograničavanja rada ruskih medija, spremni smo uvesti aktivne recipročne mjere", kaže se u saopštenju Alexandera Zharova, predsjednika Roskomnadzora.

Izvor: The Guardian, The Telegraph, Radio Free Europe