Napadnuti novinari i medijski radnici na protestima u Beogradu

Policija napadala novinare i medijske radnike na protestima u Beogradu

Napadnuti novinari i medijski radnici na protestima u Beogradu

Apel Koalicije za slobodu medija i SafeJournalists da se novinarima omogući nesmetan i siguran rad

foto: Screenshot / N1 i Al Jazeera

Pripadnici policije u Beogradu upotrebljavali su silu kako bi rastjerali demonstrante u nedjelju, 24. decembra, a među njima su bili i novinari i medijski radnici koji su izvještavali o protestu. Na tom protestu zabilježena su i tri napada na medijske radnike, javili su jučer iz Koalicije za slobodu medija i mreže SafeJournalists.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists najoštrije su osudili napade te su apelovali na organizatore protesta, učesnike i policiju da omoguće novinarima i medijskim radnicima nesmetan i siguran rad kako bi javnosti mogli vjerodostojno da prenesu dešavanja sa protesta.

Protest održan u nedjelju u organizaciji koalicije “Srbija protiv nasilja” bio je sedmi otkako se održavaju protesti u glavnom gradu Srbije, zbog, kako navodi Al Jazeera, brojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Na protestu u nedjelju, tokom prenosa uživo, policija je napala ekipu televizije Al Jazeera, javila je ova medijska kuća. Novinarka Al Jazeere Jelena Glušac je rekla da je jedan policajac uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga kako ne bi snimio hapšenje demonstranata.

“Policija je stigla brzo i po dvojica, trojica su hvatali jednog učesnika, obarali ga, onesposobljavali. Mi smo u tom trenutku bili uživo u programu. Gledali smo da se sklonimo i ne ometamo policiju, ali da budemo tu da sve prenesemo uživo”, rekla je Glušac.

Njenom kolegi, snimatelju Al Jazeere, kako je dodala Glušac, s leđa je prišao jedan pripadnik žandarmerije, uhvatio ga za vrat i viknuo “Šta snimaš ovde”.

“Na to sam odreagovala i rekla sam mu da smo mi novinari, na šta je on odgovorio da ne možemo da snimamo i da se pomerimo”, objasnila je Glušac.

Novinar portala Nova.rs Andrija Lazarević takođe je napadnut u nedjelju. Policajac ga je, kako je rekao, udario pendrekom po ruci. On je ispričao za televiziju Nova S da je izvještavao o tome šta se dešava na “rubu protesta” kada je policijski kordon krenuo da potiskuje građane i da ga je tada jedan pripadnik žandarmerije udario pendrekom po ruci iako mu nije bio na putu.

Osim navedenih napada, u saopštenju Koalicije za slobodu medija i mreže SafeJournalists se navodi i da je fotoreporteru Bete policajac pokušao da otme kameru iz ruku.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalist navode da je policija bacajući suzavac na demonstrante ometala novinare u obavljanju posla, kao i da je na protestu zabilježeno još nekoliko incidenata, a prikupljanje informacija o tome i dalje je u toku.

Pozvali su nadležne organe da identifikuju i pokrenu postupak protiv osoba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji su fizički nasrnuli na novinare dok su izvještavali sa događaja od javnog značaja.

“Policajci su dužni da novinarima i medijskim radnicima omoguće bezbjedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara i njihovih ekipa bilo nesmetano”, istakli su u saopštenju Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža.

Podsjetili su da slučaj prebijanja novinara Žikice Stevanovića od strane pripadnika žandarmerije iz jula 2020. godine i dalje nije dobio pravni epilog. Pored nadležnog javnog tužilaštva, kako se navodi u saopštenju, slučajem se bavi i unutrašnja kontrola policije koja ni nakon tri godine nije okončala postupak kontrole.

U ponedjeljak, 25. decembra, osmi dan protesta u Beogradu, napadnut je i reporter N1 Mladen Savatović tokom izvještavanja sa protesta. On je u emisiji N1 direktno ispričao šta se dogodilo. Kako je rekao, u trenutku kada je čekao  posljednje uključenje uživo za taj dan, prišao mu je muškarac i počeo da mu dobacuje. I nakon pitanja novinara šta mu treba, muškarac je nastavio da dobacuje, kako je rekao Savatović.

“Krenuo je da mi se unosi u lice, da mi preti, jednom me je uhvatio za desnu ruku, i tako nekoliko puta. Odlazio je i vraćao se. Ova poslednja 24 sata bila su veoma stresna za nas reportere na terenu, izmoreni smo. I ja sam bio malo ironičan i ciničan prema njemu, ali nema opravdanja da se neko ovako ponaša“, rekao je Savatović.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo napad na Savatovića, a zabrinuti su jer, kako se navodi u saopštenju, pripadnici policije nisu reagovali iako su bili u blizini događaja.
 
“Policajci koji su bili na licu mesta morali su zaštititi novinara i zadržati napadača do dolaska patrole koja bi dalje postupala po prijavi. Osoba koja je napala Mladena Savatovića prethodni dan na protestu opozicije snimljena je kako uništava automobil, te se postavlja pitanje kako već nije identifikovana i protiv nje preduzete dalje radnje zbog sumnji u izvršenje krivičnih dela?“, ističe se u saopštenju NUNS-a.
 
Udruženje je pozvalo nadležne organe da ispune dužnosti koje su prihvatili i da u slučajevima napada na novinare reaguju što hitnije. Zahtijevaju da napadač na Savatovića bude što prije identifikovan i poziva tužilaštvo da procesuira ovaj slučaj za koji postoji video zapis.
 
Koalicija za slobodu medija i mreža SafeJournalists uputili su poziv novinarima i medijskim radnicima da odmah prijave policiji i novinarskim udruženjima sve napade kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru Stalne radne grupe za bezbjednost novinara. Novinari napade mogu prijaviti na broj telefona NUNS-a: 060/688-22-31 koji je aktivan 24 sata.
 
Podsjetili su i da, kako bi izbjegli eventualne incidente na protestima, novinari treba da budu vidljivo obilježeni a da se “Press” prsluci mogu preuzeti u kancelariji NUNS-a. Moguća je, kako se dodaje, i druga vrsta isporuke prsluka, a da informacije o tome mogu dobiti na navedeni broj telefona.
 

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, naglašeno je u saopštenju.

Izvor: NUNS, N1, Al Jazeera

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.