NUNS pokrenuo platformu za sigurnost novinara/ki na internetu

NUNS pokrenuo platformu za sigurnost novinara/ki na internetu

NUNS pokrenuo platformu za sigurnost novinara/ki na internetu

Na platformi se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju online prijetnji.

Foto: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo je platformu za sigurnost novinara/ki "Na prvoj liniji" (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju online prijetnji. U okviru ove akcije novinarima/kama žrtvama online nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

Platforma je nastala zbog učestalih napada na novinare/ke, a posebno zbog online napada. U prošloj godini je, kako je saopšteno iz NUNS-a prijavljeno 136 napada/prijetnji upućenih novinarima/kama, od čega je bilo 51 online prijetnja.

Jedna od ideja je i stvaranje kulture sigurnosti u redakciji u kojoj se novinari/ke ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška. Glavni cilj medijskih kuća, kako navode iz NUNS-a mora biti stvaranje okruženja u kojem se novinari/ke ne osjećaju neprijatno da prijave napade na internetu.

“Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari/ke se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru. Od suštinskog je značaja otvoreno govoriti o napadima na internetu da bi se na taj način ograničili efekti napada, uključujući stvaranje traume i autocenzuru”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Poseban odeljak na sajtu se odnosi na napade na novinarke na internetu, kao i na slobodne novinare/ke.

Na sajtu se nalaze brojni intervjui sa međunarodnim ekspertima iz ove oblasti koji daju smernice/savjete kako postupati sa publikom na internetu i u slučaju online napada. Neki od njih su i sami bili mete napada. Ujedno, na platformi se nalaze i ispovjesti novinarki koje su bile mete napada, a koje govore kako su se nosile sa tom situacijom.

Platforma sadrži više korisnih izvore publikacija i alata koji služe za osposobljavanje novinara/ki za suprostavljanje nasilju na internetu.

Platforma "Na prvoj liniji“" nastala je u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a koji zajedno sprovode NUNS i BIRN u saradnji sa Međunarodnim institutom za štampu (International Press Institute – IPI).

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.