Nagrada Daphne C. Galizia za priču o potonulom brodu u kojem je stradalo više od 600 migranata

Grčko-njemačko-britanski novinarski tim dobitnik ovogodišnje novinarske nagrade Daphne Caruana Galizia

Nagrada Daphne C. Galizia za priču o potonulom brodu u kojem je stradalo više od 600 migranata

Priča grčko-njemačko-britanskog novinarskog tima izabrana među 12 finalista.

foto: David Casa / X

Evropski parlament je sinoć u Strazburu dodijelio ovodišnju novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia novinarskom timu grčkog portala Solomon, Udruženja Forensis, njemačke javne radiotelevizije StrgF/ARD i britanskog The Guardiana za zajedničku istraživačku priču o potonulom brodu u kojoj je stradalo više od 600 migranata.

Iz Evropskog parlamenta su naveli da su zahvaljujući ovoj priči na vidjelo izašle sve nepravilnosti iz službene dokumentacije grčkih vlasti u slučaju potonuća broda gdje je, u novijoj historiji, stradao najveći broj migranata.

Novinarski tim koji je radio na ovoj priči je, kako je navedeno iz Evropskog parlamenta, detaljno proučio okolnosti u kojima je ribarski brod Adriana, isplovivši iz Libije, potonuo 14. juna na udaljenosti od oko 50 nautičkih milja od grada Pilosa u jugozapadnoj Grčkoj. U toj nesreći je poginulo više od 600 migranata. Osim toga, ovaj novinarski tim je za potrebe priče intervjuisao više od 20 preživjelih, a novinari su pregledali i sudske dokumente i podatke obalne straže, te u zaključcima detaljno opisali propuštene prilike spašavanja i ignorisane ponude pomoći.

“Prema svjedočanstvima preživjelih, pokušaji grčke obalne straže da odvuku brod doveli su u konačnici do njegovog potonuća. Grčka obalna straža izjavila je da nije bilo pokušaja vuče broda”, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Forensis je, kako se navodi, izradio simulaciju događaja te tragične noći uz pomoć interaktivnog 3D modela potonulog broda, koristeći podatke iz dnevnika obalne straže, kao i svjedočanstvo kapetana vozila obalne straže, putanje leta, podatke o pomorskom saobraćaju, satelitske snimke, videozapise obližnjih teretnih brodova i druge izvore.

Članovi tima koji su dali doprinos nagrađenoj istraživačkoj priči su:

Za Solomon: Stavros Malichoudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi;

Za Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner;

Za StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger;

Za The Guardian: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou i Julian Busch.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u decembru 2019. odlukom Predsjedništva Evropskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici koja je ubijena u eksploziji autobombe 16. oktobra 2017. godine.

Nagrada se od 2019. dodjeljuje svake godine na godišnjicu njenog ubistva, kao priznanje za izuzetan novinarski rad kojim se promovišu ili brane temeljne vrijednosti Evropske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Na svečanosti dodjele nagrade koja je organizovana u prostoriji za medije Daphne Caruana Galizia u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu, između ostalih, su prisustvovale predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, potpredsjednica nadležna za Nagradu Pina Picierno i predsjednica Berlinskog novinarskog društva i predstavnica 28-članog nezavisnog evropskog žirija Juliane Hielscher.

Predsjednica Evropskog parlamenta je tokom svečanosti Metsola rekla: „Danas, kao i uvijek, odajemo počast Daphne Caruana Galiziji ovom nagradom koja je snažan podsjetnik na njenu borbu za istinu i pravdu. Novinari širom svijeta i dalje su na meti samo zbog toga što rade svoj posao i ne pristaju šutjeti. Ovaj parlament je uz njih u toj dugotrajnoj borbi za očuvanje slobode medija i medijskog pluralizma u Evropi i šire”.

Za ovogodišnju nagradu su mogli konkurisati svi novinari i novinarski timovi čije su istraživačke priče objavljene ili emitovane u medijima u nekoj od zemalja članica Evropske unije. Nagrada se dodjeljuje sa ciljem jačanja profesionalnog novinarstva i slobode medija, a dobitnici nagrade od Evropskog parlamenta dobijaju 20 hiljada eura.

Ove godine, za nagradu je konkurisalo 700 novinara, a nagrađena je priča koju je žiri izabrao među 12 finalista.

Nezavisni tim žirija sastojao se od predstavnika novinara i organizacija civilnog društva iz 27 država članica Evropske unije, te predstavnika Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Ova nagrada je 2021. dodijeljena novinarima konzorcija Forbidden Stories za projekt Pegasus, dok je 2022. nagradu osvojio dokumentarni film o ruskom uticaju u Africi snimljen u koprodukciji medijskih kuća Decoupages i Arte G.E.I.E.

Iz Evropskog parlamenta su najavili da će nagrađena priča uskoro biti dostupna i na svim službenim jezicima Evropske unije.

Izvor: Evropski parlament

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.