Muškarac koji je putem interneta prijetio smrću Draganu Bursaću proglašen krivim

Muškarac koji je putem interneta prijetio smrću Draganu Bursaću proglašen krivim

Muškarac koji je putem interneta prijetio smrću Draganu Bursaću proglašen krivim

foto: Miloš Dragičević

Osnovni sud u Banjoj Luci proglasio je krivim muškarca koji je prije više od dvije godine prijetio smrću novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću putem Facebooka, objavili su Bh. novinari. Informaciju je podijelio i Bursać na svom Facebook profilu i objavio presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci iz septembra 2019. godine.

U presudi se navodi da je optuženi 7. augusta 2017. putem svog Facebook profila poslao ozbiljne prijeteće poruke Draganu Bursaću, što je kod ostećenog prouzrokovalo osjećaj straha i nesigurnosti za njegov život i tijelo. Zaključeno je da je ovim optuženi počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 150 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske zbog čega mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 600 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od pet mjeseci po pravosnažnosti presude.

U BH novinarima i Liniji za pomoć novinarima smatraju  presudu „pozitivnim primjerom koji potvrđuje postojanje zakonskih mogućnosti kažnjavanja osoba koje putem interneta vrše nasilje i prijete novinarima“.

„Većina  istraga i postupaka koji su se odnosili na prijetnje putem društvenih mreža do sada nisu na adekvatan način istraženi niti procesuirani od strane policije i pravosudnih organa. Imamo tek nekoliko primjera takvih presuda u korist novinara i novinarki u BiH. Presuda u korist novinara Dragana Bursaća je pozitivan primjer efikasnog postupanja i policije RS,  koja je odmah nakon prijetnji privela osobu koja ih je napisala na Facebooku, ali i suda u Banjaluci koji je u razumnom roku donio prvostupanjsku odluku“, navode iz BH novinara.

Ističu kako je ova presuda istovremeno i jasna poruka svima onima koji koriste govor mržnje i prijete putem interneta da se mogu suočiti sa krivičnim gonjenjem i kažnjavanjem.

Kako je Mediacentar ranije pisaoonline nasilje nad novinarima i novinarkama je sve veća prijetnja medijskim slobodama, ali se ovi slučajevi rijetko prijavljuju i još rjeđe procesuiraju, a naročito su na meti novinari koji kritikuju vladajuće politike. 

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.