Bursać: Zbog silnih prijava Dodikovih botova dobio zabranu korištenja Facebooka

Bursać: Zbog silnih prijava Dodikovih botova dobio zabranu korištenja FB

Bursać: Zbog silnih prijava Dodikovih botova dobio zabranu korištenja Facebooka

Novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću, ovogodišnjem dobitniku nagrade European Press Prize u kategoriji “mišljenje”, blokirana je Facebook stranica nakon što je objavio status povodom napada Milorada Dodika na urednika CINS-a.

foto: Miloš Dragičević

“Upravo sam zbog silnih prijava Dodikovih botova dobio zabranu korištenja FB-a na mjesec dana. Moj ‘grijeh’ je što sam izrazio javnu podršku novinaru Dini Jahiću iz Srbije kome je Dodikov režim stavio metu na čelo. Borimo se koliko možemo”, izjavio je Bursać za media.ba.

                               

Bursać je na svojoj Facebook stranici izrazio kritičan stav prema stanovnicima Republike Srpske koji plaćaju entitetski radio-televizijski servis RTRS i podržavaju Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i tako sami direktno finansiraju “napade na nedužne novinare poput Dine Jahića iz Srbije.”

                              

Podsjećamo da je na nedavno održanoj press konferenciji predsjednik Republike Srpske optužio Dinu Jahića i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji je Jahić glavni urednik, da rukovode “centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija”.                

Bursać redovno koristi Facebook kako bi objavljivao kritike prema nacionalističkoj retorici, kulturi zaborava i negiranju zločina u Bosni i Hercegovini, a često je meta online napada i prijetnji. Blokiranje Facebook stranica je postao novi način ušutkivanja novinara i ugrožavanja slobode mišljenja, a ovo se ranije već desilo i blogeru Srđanu Puhalu i novinarki Dženani Karup Druško.