Mreža SafeJournalists uputila poziv Miloradu Dodiku da se javno izvini novinarki N1

Mreža SafeJournalists uputila poziv Miloradu Dodiku da se javno izvini novinarki N1

Mreža SafeJournalists uputila poziv Miloradu Dodiku da se javno izvini novinarki N1

Osude Dodikovog ponašanja prema medijima i novinarima

foto: SafeJournalists, N1 / Facebook, Milorad Dodik / X

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je ponašanje predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika prema novinarki N1 Snežani Mitrović. Dodik je, kako se podsjeća u saopštenju objavljenom danas, u četvrtak, 16. novembra, na konferenciji za novinare verbalno napao Snežanu Mitrović, a kasnije tog dana ju je i pozvao telefonom, te je vrijeđao i psovao. 

Iz mreže su objavili da su do sada više puta reagovali na način na koji Dodik komunicira sa novinarima. I ovog puta osuđuju Dodikovo ponašanje prema novinarki, te apeluju na sve nosioce javnih funkcija da se suzdrže od targetiranja novinara i medija. Pozvali su Dodika da se javno izvini novinarki.

Nakon što je Dodika novinarka N1 pitala zašto su u njegovoj blizini osobe iz „kriminalnog miljea“ koje su prije nekoliko dana zbog umiješanosti u trgovinu drogom hapšene u policijskoj akciji „Kod“, Dodik je ponovo optužio televiziju N1 kako je „dio politike koja ruši RS“, da „lažu i podvaljuju“, te da imaju „antisrpski narativ”. Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na nju, Dodik je, navodi SafeJournalists, na potpuno neprihvatljiv način uzeo mikrofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se „novinarka N1 ne bi loše osjećala“. Dodik je također ekipu N1 televizije pitao: „Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?“

Nakon konferencije, kako je javila televizija N1, Dodik je pozvao novinarku N1 telefonom, galamio na nju, vrijeđao je i psovao. Mitrović je izjavila da je pomislila da Dodik želi da se izvini zbog potupka ranije tog dana, ali su umjesto toga uslijedile psovke i galama, te vika zbog teksta objavljenog na portalu N1.

Zbog ovog napada, kako je izjavila generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić, Udruženje BH novinari će preduzeti sve pravne i institucionalne mjere u zaštiti Snežane Mitrović, što uključuje i eventualno podnošenje krivične prijave za uznemiravanje na radnom mjestu novinarke, te vrijeđanje i ugrožavanje sigurnosti neprimjernim verbalnim napadima tokom konferencije za medije.

“Takođe, tražit ćemo istragu policije RS, kao i državnih sigurnosnih agencija nakon izjave Milorada Dodika da on ima službe koje prate šta rade novinari i novinarke N1. To je veoma opasna izjava, koja se mora detaljno ispitati i utvrditi da li postoji nezakonito miješanje ne samo Dodika već i policijskih i sigurnosnih struktura u rad N1 TV i njenih radnika”, dodala je Rudić.

Napomenula je kako više od 15 godina nesmanjenim intenzitetom traje verbano i političko nasilje Milorada Dodika nad medijima i novinarima, a naročito prema novinarkama u Bosni i Hercegovini, a da nijedan slučaj nije istražen niti procesuiran.

“BH novinari će u dogovoru sa oštećenom novinarkom Mitrović razmotriti sve pravne mogućnosti za njenu zaštitu i adekvatno sankcionisanje nasilničkih postupaka predsjednika RS”, istakla je Rudić.

Mreža SafeJournalists je saopštila da pruža podršku svojoj članici Udruženju BH novinari u osudama ovakvog ponašanja i u namjerama da se obrati institucijama povodom Dodikove tvrdnje o „praćenju“ rada N1 i njenih novinara. Mreža će obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH reagovala je također na napad Dodika na novinarku, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH je rečeno da su prijetnje predsjednika RS reporterki N1 posljednji incident u zabrinjavajućem trendu javnih napada na novinare, kao i pokušaja da se kritičari ušutkaju retrogradnim zakonodavstvom. Pozvali su predsjednika i vlasti RS da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima.

Verbalni napad Milorada Dodika na N1 još je jedan primjer njegove kampanje ušutkivanja i zastrašivanja medija u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH. Njegovi napadi na novinare koji se ponavljaju i nedavna odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da kriminalizuje klevetu predstavljaju opasan autoritarni trend koji ima za cilj suzbijanje slobode izražavanja, rečeno je iz Ambasade SDA-a.

“Osuđujemo ovaj i sve druge napade na novinare i nastavit ćemo podržavati slobodne i profesionalne medije u BiH koji igraju važnu ulogu u osiguravanju odgovornosti i unapređenju demokratije”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

U godišnjem istraživanju BH novinara “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022”, navedeno je da su novinari i mediji u BiH tokom 2022. bili izloženi čestim političkim pritiscima i da je broj političkih pritisaka
i verbalnih prijetnji novinarima povećan za 40 posto u odnosu na godinu ranije. Čak trećina prijavljenih slučajeva odnosi se na razne oblike političkih pritisaka, te napada i uvreda od političara i javnih zvaničnika.

 

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.