Motaz Azaiza sletio u Dohu: „Morao sam da se evakuišem. Molite se za Gazu“

Motaz Azaiza sletio u Dohu: „Morao sam da se evakuišem. Molite se za Gazu“

Motaz Azaiza sletio u Dohu: „Morao sam da se evakuišem. Molite se za Gazu“

Azaiza je posljednjih 107 dana svakodnevno izvještavao o ubistvima i nasilju u Gazi tokom izraelskih napada.

foto: Screenshot X / Motaz Azaiza

Novinar iz Gaze Motaz Azaiza danas je sletio u Dohu nakon što je ranije u toku dana javio da napušta Gazu i da je odlučio da se evakuiše.

„Ovo je posljednji put da me vidite u ovom teškom, smrdljivom prsluku, odlučio sam da se evakuišem danas. Žao mi je, ali uz Božiju pomoć ću se vratiti u Gazu ponovo“, rekao je u videu objavljenom na društvenim mrežama ispod kojeg je napisao: „Morao sam da se evakuišem iz mnogo razloga, svi znate nešto, ali ne sve. Hvala vam svima. Molite se za Gazu“.

 

U Dohu je došao vojnim avionom, a u storyjima na Instagramu je rekao da mu je to prvi put da leti avionom. Također je u današnjim objavama upitao i da li treba da bude sretan.

Na svom putu prema aerodromu Azaiza je snimio humanitarnu pomoć u kamionima koji su čekali da uđu u Pojas Gaze.

Tokom jučerašnjeg dana Azaiza je na svom nalogu izvijestio o višestrukim eksplozijama u Khan Younisu, gradu u južnom Pojasu Gaze, koji su gađale izraelske snage. Također je juče posjetio i bolnicu Nasser u Gazi odakle je izvijestio da nedostaje medicinskog osoblja i lijekova. Razgovarao je sa doktoricom Nahreen Ahmed koja je u Gazu stigla u okviru medicinske misije MedGlobala - humanitarne dobrotvorne nevladine organizacije.

„U Gazi je toliko mnogo patnje“, izjavila je Ahmed dodajući da se medicinski tim nada da će moći podržati rad bolnica u Gazi sa lijekovima i ljekarima. 

U objavama na Instagramu, gdje ga prati više od 18 miliona pratitelja, Azaiza je posljednjih 107 dana svakodnevno izvještavao i ukazivao na brutalnost i nasilje koji su zadesili Gazu nakon stalnih napada Izraela koji su počeli 7. oktobra.

Krajem novembra prošle godine fotografiju Azaiza je magazin Time uvrstio na listu 100 najboljih fotografija za 2023. godinu. Uslikao je mladu djevojku iz Gaze koja je nakon izraelskog bombardovanja bila zaglavljena ispod ruševina svoga doma. 

Također ga je magazin za muškarce GQ Middle East odabrao za muškarca godine.

Alarabyja News navodi da je Azaiza ranije fotografisao svakodnevni život u Gazi, prije nego što je počeo izvještavati o izraelskim napadima u Gazi 2014. i 2021. Nakon 7. oktobra 2023. broj njegovih pratioca na Instagramu je porastao sa 25.000 na 18 miliona.

​Najmanje 83 novinara i medijska radnika je ubijeno do 22. januara 2024. godine, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Ubijeni novinari su među više od 24.000 ubijenih Palestinaca i 1.200 Izraelaca od početka rata 7. oktobra. Potvrđeno je da je ubijeno 76 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

Kancelarija Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji u saopštenju od polovine decembra 2023. je navela da su uznemireni brojem novinara i medijskih radnika koji su ubijeni u Gazi od 7. oktobra. 

“Gaza je naizgled postala najsmrtonosnije mjesto za novinare i njihove porodice na svijetu”, navedeno je tada u saopštenju UN-a. 

Alarabiya News je naveo da je Izrael je više puta negirao tvrdnje da ubija novinare, rekavši da cilja samo militante Hamasa te podsjetio da je Izraelski vrhovni sud 9. januara odbio zahtjev međunarodnih medija za slobodan pristup Gazi.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.