Fotografije iz Gaze među najboljim fotografijama godine magazina Time

Fotografije iz Gaze među najboljih 100 fotografija godine magazine Time

Fotografije iz Gaze među najboljim fotografijama godine magazina Time

Magazin Time objavio listu 100 najboljih fotografija za 2023. godinu.

Foto: Motaz Azaiza/Facebook

Magazin Time ove sedmice je objavio listu 100 najboljih fotografija za 2023. godinu. Među njima su, između ostalih, i fotografije nastale u Pojasu Gaze koja je pod stalnim napadima izraelskih snaga.

Među najboljim fotografijama je i fotografija palestinskog novinara Motaza Azaize koji je uslikao mladu djevojku iz Gaze koja je nakon izraelskog bombardovanja bila zaglavljena ispod ruševina svoga doma. Autor te fotografije, Motaz Azaiza, je na svom Instagram storiju napisao da je oduvijek sanjao o tome da se njegove fotografije nađu među najboljim fotografijama u magazinu Time, ali da se trenutno ne može radovati. Naveo je da je ova nagrada jedan od razloga za nastavak borbe za preživljavanje.

Osim Motazove fotografije, među autorima najboljih fotografija iz Pojasa Gaze su i Majdi Fathi, Mohammed Saber, Saher Alghorra, Ali Jadallah i drugi.

Među najboljim fotografijama Time-a su i one kojima su zabilježeni detalji sa sportskih događaja, protesta, o klimatskim promjenama, a koje su objavili mediji, između ostalih, New York Times, novinska agencija AFP, The New Yorker, The Maui News i drugi.

Iz Time-a navode da su u godini obilježenoj sukobima, fotografi bili zadivljujući i da su kroz svoje fotografije predstavili nove načine viđenja svijeta. Ove godine, kako su istakli, fotonovinarstvo je postalo važnije nego ikad budući da raste broj fotografija nastalih umjetnom inteligencijom.

Najboljih 100 fotografija za 2023. Time-a moguće je pogledati ovdje.

Izvor: Time

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.