Međunarodne medijske asocijacije pozivaju na spašavanje javnog servisa u BiH

Međunarodne medijske organizacije pozivaju na spašavanje javnog servisa u BiH

Međunarodne medijske asocijacije pozivaju na spašavanje javnog servisa u BiH

Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropska unija radiotelevizija (EBU) uputile su hitan apel međunarodnim institucijama i vlastima BiH, ukazujući na to da bi Bosna i Hercegovina mogla postati prva evropska zemlja bez funkcionalnog javnog medijskog servisa.

"Kolaps javnog medijskog servisa u BiH bi imao razorne posljedice ne samo na medijski sistem nego i na cijelo društvo, već obilježeno etničkim podjelama. Međunarodna zajednica je spremna da pruži podršku i savjete o najboljim praksama da bi spasila ovu instituciju koja je važna za društvo i za demokratiju i EBU poziva sve relevantne institucije da pruže svoju podršku. Vlada BiH mora hitno pronaći dugoročno i održivo rješenje finansiranja BHRT-a, kako bi se osiguralo da ova zemlja ne postane prva u Evropi bez funkcionalnog javnog medijskog servisa", kaže se u saopštenju Evropske federacije novinara i Evropske unije radiotelevizija.

U pismu se objašnjava da se bosanskohercegovački javni medijski servis već duže vrijeme nalazi u milionskim dugovima i da je model prikupljanja RTV takse na koji se servis ranije oslanjao već godinu dana istekao, te da podaci o sadašnjem modelu prikupljanja pretplata putem telekom operatera pokazuju da je naplata u velikom padu, čak 50 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izvor: EFJ, EBU